Annons

Har du elfel? Köp spray.

2013-04-13 | Fredrik, bilpriser.se

Nej, så enkelt som rubriken antyder behöver det inte vara. Men det kan vara. Om man har tur, vill säga. Ett exempel. En bil har problem med farthållaren. Den fungerar till och från och i viss terräng tappar den fart och accelerationen via reglaget fungerar tveksamt och ibland inte alls. Vakumstyrt system? Många bilar ända upp till 1990-talet och ibland längre hade vakumstyrda farthållare som drevs av klocka och tryck, när dessa slangar blev gamla och torra sprack dom varav ovanstående symptom var vanliga på flera bilfabrikat.

Innan du felsöker vakumsystemet och efter du kollat att farthållarens säkring är okej (säkringsschema finner du i manualen) är ett bra tips att köpa en burk elektronikrengörare samt kolla den kontakt som sitter fast i farthållarens servo. Slå av strömtillförseln i bilen genom att koppla ur batteriet och lokalisera farthållarservon (har du ej verkstadshandbok, använd Google). Ryck ur kontakten. Spraya elektronikrengöring och låt torka enligt burkens anvisningar.

Det är mycket vanligt att nämnda kontakt ärgar med åren då den är utsatt för viss värme, kyla, smuts, vind och vatten under motorhuven! Ibland kan elfel vara enkla att åtgärda. Ibland besvärligare. Men det är alltid värt att testa de enkla vägarna först! Metoden med elektronikrengörare fungerar även till bilens moduler och alla icke-känsliga elmotorer.

Annons

Stäng