Annons

Har sommarens stenskott förstört din nybil ..

2011-11-08 | Fredrik, bilpriser.se

.. eller även begagnade bil för den delen. Men nya bilar har oftast en betydligt tunnare lack än de som rullade ur fabriken under så sent som 1990-talet. Det beror på hårdare miljöregler när det kommer till blandning men givetvis också kostnadseffektiva skäl hos tillverkaren. Har du någon gång undrat varför grannens klassiska Porsche 928 blänker så mycket snyggare än din Volvo trots att du köpt en nästan ny bil? Det hela beror på lackkvalitet och den skiljer stort beroende på märke och modell. Även antalet lager klarlack spelar stor betydelse.


Nuförtiden finns dyrare lackblandningar som tillval hos flertalet tillverkare och, tro det eller ej, det är definitivt värt att betala extra för den! Ovan ett exempel på General Motors tillvalslack kallad “Red Jewel Tintcoat” Du kommer inte bli besviken efter några år då den fortfarande har finish och är relativt befriad från stenskott.


Har olyckan redan skett och fronten är full i stenskott finns ett enkelt tips – köp en lackpenna och var stadig på handen alternativt ta hjälp av någon. Det är dock mycket viktigt att rengöra först. De flesta lackpennor kommer med både kulörlack och klarlack varav den sistnämnda faktiskt kan sabotera mer än den gör nytta då stora nyansskillnader uppstår då klarlacken i pennan inte matchar din bils klarlack för fem öre. Dutta därför försiktigt i med den medföljande penseln.


Är penseln för klumpig – använd tandpetare! Och observera – är du nöjd med resultatet då färgen torkat finns ingen anledning att lägga på klarlack!

Annons

Stäng