Annons

Hitta fakta om bilens historik och ägare

2018-10-26 | Johanna

Vad har bilen du står i begrepp att köpa varit med om – och med vem? Vi ger dig några enkla, men värdefulla, tips på hur du får koll på både ägare och bilens historik.

När du köper en ny eller begagnad bil av en bilförsäljare gäller alltid konsumentskyddslagen.
Men om du däremot köper en begagnad bil från en privatperson gäller bara köplagen, som ger dig ett betydligt mindre skydd som konsument.

För att minska risken för att din bilaffär blir en besvikelse, följer här några viktiga tips till dig som köper en begagnad bil från en privatperson:

Ta reda på så mycket som möjligt om de bilar som du är intresserad av, till exempel eventuella besiktningsanmärkningar, tidigare ägare och annan nyttig information. Det finns en del hos Transportstyrelsen, men om du vill ha mycket information snabbt, så gör en koll av fordonet hos Carfax. Du får en väldig massa fakta snabbt, presenterade i en rapport som är enkel och lättläst. Den typen av information om en begagnad bil visar sig ofta vara värdefull, oavsett om du köper bilen eller inte.

Kontrollera att det inte finns obetalda skulder på bilen du är intresserad av. Enklast är att be säljaren logga in på e-tjänsten Fordonets skulder för att visa om bilen har några obetalda skulder före köpet. Men ibland kanske du hellre vill hitta informationen själv. Då finns allt om hur du går tillväga att läsa hos Transportstyrelsen.

En annan viktig punkt är att kontrollera att personen som säljer bilen också äger den. Det händer tyvärr att människor försöker sälja fordon som de inte har rätt att sälja, och för att undvika alla problem som en sådan affär för med sig, kan du göra en enkel koll via Transportstyrelsen och sms-tjänsten Vem äger fordonet. Om allting stämmer, så kan du lugnt gå vidare med ditt bilköp.

Så kom ihåg dessa enkla tips när du ska köpa bil privat: Få snabbt viktiga fakta om ett fordon hos Carfax och kolla att säljaren även är ägare till bilen. Bättre förutsättningar för att veta vilken bil du köper och vem du köper den av kan du inte få.

Annons

Stäng