Annons

Holden går i graven

2020-02-27 | Peder

Det australiensiska GM-ägda bilmärket Holden går nu slutligen i graven, och läggs därmed till raden av märken som General Motors avvecklat på senare år. Redan 2017 lades tillverkningen ner på australiensisk mark, och sedan dess har Holden-bilarna i själva verket varit rebadgade versioner av Chevrolet och Opel.

I Sverige är Holden relativt okänt utanför entusiastkretsar, men på hemmaplan har märket periodvis haft en förkrossande stor andel av marknaden – över 50%. Sedan Australien på nittiotalet tog bort de importtullar som skyddat mot utländsk konkurrens har märket dock tappat positionerna och dragits med förluster. 2017 såldes ändå så många som 90 000 bilar, men 2019 sjönk försäljningsvolymen till knappt hälften av den siffran – långt ifrån att ge GM den lönsamhet de kräver, trots att koncernen lyft miljardbelopp i bidrag från den australiensiska staten.

Holdens historia går tillbaka ända till 1856 då den engelske utvandraren James Holden startade ett sadelmakeri i Adelaide. Efter sekelskiftet började firman bygga karosser på importerade chassin och 1931 köpte GM verksamheten. 1948 rullade den första egentillverkade bilen, Holden 48-215, av bandet.

Annons

Stäng