Annons

I backspegeln: Toyota Corona

2020-04-23 | Peder

I dagens läge vill inget företag få sitt varumärke förknippat med Coronaviruset – fråga bara en viss mexikansk ölproducent! Tur då för Toyota att de förpassade sin Corona-modell till bilkyrkogården för närmare tjugo år sedan.

Toyota Corona var annars en långkörare. Elva generationer såg dagens ljus under dess livstid som sträckte sig från 1957 till 2002. Ursprungligen såldes Corona endast inom Japans gränser men successivt började den gå på export. Corona blev med tiden den Toyota-modell som på allvar bröt in på den viktiga amerikanska marknaden. Från och med 1964 och den tredje generationen, med internbeteckningen T40, kom bilen även till Sverige. Men om du aldrig hört talas om Toyota Corona är det kanske inte så konstigt, för på många exportmarknader gick den under årens lopp istället under alternativa namn som Toyota Tiara och Toyota Carina.

Den sista generationen såldes återigen bara på hemmamarknaden, och i början av tvåtusentalet fasades Coronan ut efter 45 år i tjänst för att istället ge plats åt Toyota Avensis.

Annons

Stäng