Annons

I privatleasingens spår – ökat försäkringsfuskande

2018-12-20 | Johanna

En alltmer populär form av bilinnehav är privatleasingen. Genom att leasa en ny bil istället för att köpa får kunden bättre överblick över de fasta kostnaderna då försäkring, service och däck ingår i månadskostnaden. I leasingavtalet ingår även klausuler för slitage och årliga maxkörsträckor, så om bilen vid återlämnandet utsatts för onormalt slitage eller körts för långt har leasingfirman rätt att kräva extra betalt. Nu visar dock en sammanställning från försäkringsbolaget If att alltfler leasingkunder hellre eldar upp bilen eller låter den försvinna på annat sätt, snarare än att betala extraskulden.

Anders Lindstrand, utredningschef hos If, kommenterar: ” Sammantaget kan det komma upp i rätt stora belopp. I de fall vi utrett har flera haft över 50 000 kronor i skuld hos leasingbolaget. För de här personerna låter någon tusenlapp i självrisk bättre än att betala det man är skyldig

If har hittills under 2018 granskat ett femtontal fall där leasingbilar brunnit eller påstås ha stulits mot slutet av leasingperioden. Framför allt har det varit vanligt i Malmöregionen och bedrägeriförsöken misstänks vara organiserade.

I många fall ser vi att målvakter står som leasinginnehavare, men att det är andra personer som brukar den – ibland till kriminella ändamål”, enligt Anders Lindstrand.

Inget av de utredda fallen har lett till polisanmälan, men If har hållit inne försäkringsersättningen och kommer även fortsättningsvis att specialgranska alla anmälningar om brända eller stulna leasingbilar.

Annons

Stäng