Annons

IS-krigare kan få körkort i Sverige

2016-10-18 | Teknikens Värld

Hundratals personer (mörkertalet är okänt) från Sverige har sökt sig till Syrien och Irak för att stödja terrororganisationen Islamiska staten, IS. Vissa av dem väljer att vända tillbaka till Sverige, omkring 140 personer sägs redan ha gjort det. En diskussion som har förts ett tag är hur dessa återvändande personer, som tidigare anslutit sig till våldsbejakande grupperingar i Syrien och Irak, ska tas emot. Flera svenska kommuner, bland annat Lund, har dragit slutsatsen att personerna som återvänder från exempelvis Syrien måste få olika former av stöd för att integreras i det svenska samhället.

Anna Sjöstrand, som är Lunds kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till Sveriges Radio att de först kände en oro över hur de skulle handskas med dilemmat men att de kvickt fann en lösning i att erbjuda olika former av hjälp.

– Det här är oro som vilken annan oro som helst, säger hon.

Christoffer Carlsson, författare till rapporten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ger Lunds kommun rätt i sin stödhantering av personer som återvänder från kriget i Syrien och Irak. Han menar att stöd är oerhört viktigt för att få dessa personer att verkligen kunna lämna extremistmiljöerna, och ett av stöden han räknar upp är körkortsutbildning.

– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger Christoffer Carlsson till Sveriges Radio och poängterar att utan stöd är det stor risk att personerna som återvänder till Sverige inte lyckas lämna den extremistiska världen.

Det har riktats viss kritik mot att personer som väljer att lämna extremistmiljöer får stöd i olika former, men Anna Sjöstrand anser att lika för alla ska gälla så länge eventuella straff har avtjänats.

Annons

Stäng