Blogg

Annons

IS-krigare kan få körkort i Sverige

2016-10-18 | Teknikens Värld

Hundratals personer (mörkertalet är okänt) från Sverige har sökt sig till Syrien och Irak för att stödja terrororganisationen Islamiska staten, IS. Vissa av dem väljer att vända tillbaka till Sverige, omkring 140 personer sägs redan ha gjort det. En diskussion som har förts ett tag är hur dessa återvändande personer, som tidigare anslutit sig till våldsbejakande grupperingar i Syrien och Irak, ska tas emot. Flera svenska kommuner, bland annat Lund, har dragit slutsatsen att personerna som återvänder från exempelvis Syrien måste få olika former av stöd för att integreras i det svenska samhället.

Anna Sjöstrand, som är Lunds kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, säger till Sveriges Radio att de först kände en oro över hur de skulle handskas med dilemmat men att de kvickt fann en lösning i att erbjuda olika former av hjälp.

– Det här är oro som vilken annan oro som helst, säger hon.

Christoffer Carlsson, författare till rapporten Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ger Lunds kommun rätt i sin stödhantering av personer som återvänder från kriget i Syrien och Irak. Han menar att stöd är oerhört viktigt för att få dessa personer att verkligen kunna lämna extremistmiljöerna, och ett av stöden han räknar upp är körkortsutbildning.

– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger Christoffer Carlsson till Sveriges Radio och poängterar att utan stöd är det stor risk att personerna som återvänder till Sverige inte lyckas lämna den extremistiska världen.

Det har riktats viss kritik mot att personer som väljer att lämna extremistmiljöer får stöd i olika former, men Anna Sjöstrand anser att lika för alla ska gälla så länge eventuella straff har avtjänats.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng