Blogg

Annons

KBA-test visar att VW-uppdatering inte påverkar bilarna negativt

2016-02-03 | Mattias Rabe

Som vi tidigare rapporterat har Volkswagens mjukvara för att åtgärda fuskbilarna, med Amarok som första modell, godkänts av tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Myndighetens godkännandetest har även konstaterat att den nya mjukvara, som Amarok med 2,0-litersdieselmotorn EA189 får, inte påverkar övriga egenskaper hos modellen. Varken prestanda, bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp eller ljudnivå förändras. Vad som däremot förändras är utsläppen av hälsovådliga kväveoxider (NOx) som sänks för att hamna inom ramarna för avgasnormen Euro 5.

När Amarok har åtgärdats står Passat på tur (slutet av februari eller i början av mars enligt tidigare uppgifter), därefter övriga berörda modeller från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat. Man beräknar att åtgärdsprogrammet tar hela 2016 i anspråk.

Volkswagen EA189

Ovanstående dieselmotorer är de som är drabbade av utsläppsfusket som nu ska åtgärdas. Samtliga motorer får ny mjukvara och 1,6-litersmotorn får dessutom en flödesriktare monterad.

En knapp halvtimme sägs uppdateringen av en berörd bil att ta, en uppdatering som normalt görs vid bilens ordinarie servicetillfälle.
De bilar med 1,6-litersdieselmotorer som även behöver en mekanisk uppdatering (en flödesriktare monteras) vid sidan om mjukvaruuppdateringen beräknas behöva knappt 45 minuter för att åtgärdas.

Teknikens Värld genomför ett på svensk mark oberoende test av ett flertal berörda VW-, Audi-, Skoda- och Seat-modeller där vi mäter prestanda, förbrukning och utsläpp innan respektive efter bilarna har uppdaterats. Mer om detta kan ni läsa i tidningen framöver, samt här på teknikensvarld.se.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng