Annons

Klassiker att spana in: Dallas-Mercan och dess eviga glans ..

2012-03-11 | Fredrik, bilpriser.se

Var du en av dem som såg avundsjukt på Bobby genom teverutan på 1980-talet? Idag kanske den gamla drömmen kan bli verklighet. En riktigt klassig nostalgibil som både har fart och fläkt och en hel del status är just den öppna Dallas-Mercan, eller Mercedes-Benz SL med R107-karossen, formellt beskriven. SL står för tyska Sport Leicht, lätt sportvagn på svenska. Men särskilt lätt i ordets rätta bemärkelse har SL eller aldrig varit och har alltjämt vägt in på en bra bit över 1.600 kilogram. Tyskarna kallar den “panzer wagen” på grund av den påstådda slitstyrkan. Nu kan den bli din – för 100.000 kronor.


Denna generation av Mercedes-Benz SL är en klassisk bil som kan spås behålla värdet alternativt öka värdet en smula de närmaste åren. Det av främst två orsaker – det goda ryktet och faktum att bilen generellt ökat i värde med några tiotals procent de senaste tio åren. Men det gäller också att välja rätt bil. Då dessa är rostbenägna och inte helt sällan fullproppade med dåtidens lyxutrustning gäller det att hitta ett ärligt exemplar. Räkna med att vissa småfel kan finnas så som strejkande klimatanläggning alternativt trasiga elhissar. Men dessa (beroende på fel, givetvis) är förhållandevis billiga att köpa via reservdelsfirmor.


Just denna generation är en riktig långkörare och tillverkades från 1972 till årsmodell 1989 när den betydligt modernare formgivna R129-karossen ersatte. Den vanligaste 70-tals bilen i Sverige är 450 SL, det vill säga den med 4,5-liters V8-motor under skalet. Det är också det mest underhållande valet från denna epok och rekommenderas varmt på grund av motorns karaktäristiska egenskaper med dovt muller vid gaspådrag och rappa respons vid främst låga varvtal. Är du intresserad av en lyxig nostalgicabriolet till sommaren så köp den nu. Om ett par månader blir det dyrare!

Saker att tänka på vid köp av Mercedes-Benz SL 450 från 1970-talet:

* Automatlådan, se efter att den växlar bra utan fördröjningar
* Sufletten till cabrioleten, är den tät?
* Skinnklädseln, finns det revor och hål? En ny klädsel är mycket kostsam.
* Karossen, finns det rostangrepp?

Annons

Stäng