Annons

Klassiker att spana in: Porsche 928

2012-02-25 | Fredrik, bilpriser.se

“Så snabbt du kan åka utan att behöva äta flygplansmat”. Så löd Porsches slogan någon gång på 1980-talet då Porsche 928 var på tapeten. Det var nämligen en av de allra snabbaste produktionsbilarna pengar kunde köpa. Och visst är det väl något utav varenda motorentusiast dröm att ligga och lura på både några hundra hästkrafter och vägegenskaper som ger potential att köra ringar kring det mesta annat på fyra hjul? Delar du drömmen så säg god dag till Porsche 928 S4 eller GT – en 1980-tals dröm med ett säreget yttre och rå styrka.


Ska man tala klarspråk så är begagnade bilar av denna kaliber någonting utav ett vågspel. Å andra sidan är bilen billig i inköp och beräknas, i gott skick och i standardversion, kosta så lite som 80.000 kronor eller mindre. Få finns ute till salu men ägarna vet nog troligtvis också med sig att köparna är få varav det inte är läge att falla för första bästa exemplaret. Att importera en från Tyskland kan vara en lönsam idé om importen sker från någon av Porsche-återförsäljarna i norra delen av landet. Servicekostnaderna för en Porsche 928 är hög. Om än inte högre än konkurrenter från Mercedes-Benz i form av SL. Dyra delar förutom hela drivlinan är lyktor, lister, inredningsdetaljer, framvagnsdelar och bränslesystem. Om inte detta lyckas få tag på begagnatmarknaden, förstås. Särskilt vanlig är dessvärre inte 928 och det återspeglas i tillgången på reservdelar.

Men vilken bil det ändå är! Det är en bekväm, gedigen GT-vagn som tar kurvor och slingriga vägar likt en giftig mamba på jakt efter möss. De över 300 hästkrafterna reagerar utan lagg och Porschen känns som en projektil från rymderan vid kickdown efter motorväg. Mycket av väghållningen kan tilldelas den berömda Weissach-axeln och fin viktfördelning. Detta är också en entusiastbil som är billigare än samtida Porsche 911, vassare och med minst lika mycket charm. Det är också en bil vars värde stått så gott som still de senaste tio åren varför vi därför rekommenderar den som en sommar- och entusiastbil i denna prisklass!

Annons

Stäng