Annons

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

2017-09-04 | Niclas Borgström

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil?

Drömbilen för billigare än i dina drömmar

Föreställ dig en bil av just den modell du vill ha. Den är använd ett år, perfekt skött och säljs ändå för betydligt lägre pris än marknadsvärdet. Köp av ett år gamla bilar är alltid klokt; fordonet har ännu inte hunnit vara med om mycket, nybilsgarantin finns kvar och den värsta värdeminskningen har redan drabbat den första ägaren. Men vad om bilen faktiskt är häpnadsväckande billig, samtidigt som skicket är så gott som felfritt? Verkar det för bra för att vara sant? Det är det inte. Scenariot är alldeles realistiskt, men visst finns det en hållhake. Bilen ifråga har nämligen ett förflutet som hyrbil!

Hyrbil? Somliga flyr vid blotta ordet. Vem vet vad en sådan har varit med om? Vem vet hur många som har kört den – och hur! Bilderna som målas upp i huvudet kan lätt bli sådana man knappast vill ha när man sitter i sin nyinköpta bil. Blotta tanken på vem som kan ha frotterat sig i bilens säten är hårresande. Frågan är denna: Om man backar från köpet på basis av sådana föreställningar – går man miste om ett riktigt kap?

Handlar det bara om fördomar?

Varför skulle en hyrbil egentligen ha behandlats sämre än en bil som ägts av en privatperson? Förutom enstaka nöjesresenärer är de flesta hyrbilskunder trots allt affärsmänniskor eller folk på jobbrelaterade uppdrag. Självriskkostnaderna är också tillräckligt höga för att majoriteten av dem ska behandla bilen med största respekt – kanske till och med försiktigare än sin egen bil! Köper man privat spelar det sist och slutligen inte heller någon roll hur trevlig och skötsam den förra ägaren verkar – man vet ändå inte med säkerhet om fordonet egentligen använts av någon slarver i familjen!

Om man bara kan komma över stigmat ”hyrbil” är det alltså ingen dum idé att på allvar överväga ett köp. Är man väl inne på att köpa begagnat av relativt ny årsmodell, då kan det faktiskt vara den optimala affären. Visserligen förekommer risker, men de är nödvändigtvis inte de man först skulle tro. Låt oss därför studera saken mer sansat, utan att blanda in vilka oegentligheter som kan ha förekommit i baksätet. Vilka är de faktiska fördelarna och nackdelarna med att köpa en begagnad hyrbil?

Fördelar

Den självklara fördelen är förstås priset. Du får helt enkelt en relativt ny bil till ett pris som är lägre än det egentliga marknadsvärdet. Hyrbilarna börjar nämligen säljas bort av firmorna redan vid ett års ålder, men har då sjunkit mer i pris än om de hade varit i privat ägo. Märke och modell är av förklarliga skäl oftast ett av de populära, nybilsgarantin finns i behåll och fordonen har av firman underhållits på bästa sätt. Det är endast på grund av sina befläckade rykten som bilarna får lägre pris. Det handlar alltså om så gott som nya bilar till ovanligt förmånliga pris.

Dessutom är det fullt möjligt att det handlar om en bättre skött och mer välbehållen bil – just på grund av att det är en före detta hyrbil! Vid närmare eftertanke är det lätt att förstå varför. Firmornas rykte och levebröd hänger trots allt på att deras fordon befinner sig i toppskick. Medan även skötsamma privatpersoner kanske kör några mil med lysande varningslampor, har biluthyrningsfirmorna helt enkelt inte råd med slarv. De är alltså motiverade att ta hand om bilarna på bästa sätt. Resultatet är att hyrbilar servas betydligt oftare än privatägda. Somliga firmor har till och med egna mekaniker som regelbundet sköter om och ser efter fordonen. Vilken privatägd bil har den förmånen?

Nackdelar

Oavsett hur fint kap du själv gör kommer bilens befläckade rykte att följa med den. Den må vara i hur bra skick som helst när du en dag säljer den vidare. Det är dumt att försöka dölja den tidigare historien och en före detta hyrbil är tyvärr alltid en före detta hyrbil. Andra köpare är kanske inte lika fördomsfria som du är. Man får helt enkelt lita på att fordonets goda skick ska vara tillräckligt och att man stöter på någon som är beredd att närma sig det egentliga marknadsvärdet. Risken är dock att man tvingas sälja fordonet en aning billigare, precis som man en gång köpte det förmånligt.

Den andra nackdelen kan tyckas motsäga den ovan nämnda fördelen gällande förhöjd chans att få en välbehållen bil. Att hyrbilar oftast sköts om bra är visserligen sant, men oavsett hur väl de flesta firmorna tar hand om sina bilar, oavsett hur försiktiga de flesta kunderna är, ska man sist och slutligen inte sticka under stol med faktum: Att tvingas stå ut med många förares körstilar är en påfrestning för fordonet. En dag kanske bilen körs av någon som använder bromsen onödigt ofta, nästa dag av någon som tokgasar hela tiden. Fler körstilar innebär större risk för att fler delar av bilen får skador – och man ska inte kallt lita på att de alltid upptäcks och fixas i tid.

Fördomsfrihet lönar sig även gällande bilar

Slutsatsen är dock denna: Det finns inga bevis för att en hyrbil automatiskt skulle vara sjabbigare eller sämre omhändertagen än ett annat fordon. Däremot finns det faktorer som starkt talar för det motsatta. Fördomarna är alltså först och främst av en psykologisk och känslobaserad natur. Eftersom man inte vet vem som har kört fordonet, hur många de är och hur de har kört, upplever potentiella köpare sig ha mindre koll. På grund av dessa fördomar pressas priset ner. Resultatet kan därför faktiskt vara ett ovanligt välskött fordon till ett ovanligt förmånligt pris! Är du en av de fördomsfria kan du alltså göra ett riktigt kap. I alla fall fram tills den dag du ska sälja vidare och den stackars bilen återigen tvingas bli dömd för sitt förflutna.

Annons

Stäng