Köpa bil

När du ska köpa en begagnad bil är det mycket att tänka på. Vad är bilen egentligen värd? Hur mycket kan man pruta? Vad kostar bilen mig per månad. Se till att bilköpet blir en bra bilaffär för dig. Vi ger dig tips på vägen!

Se till att bilköpet blir en bra affär! Vi ger dig 10 heta tips på vägen.

När du ska köpa en begagnad bil så är det mycket att tänka på. Vad får den kosta? Ska jag välja en en VOLVO V70, SAAB 95, VW Golf eller någon annan modell? Vad mer ska man tänka på?

1. Vilken bilmodell ska jag välja?

En trend som märks är att många gärna väljer en bil som är en storlek mindre och har svagare motor än den de haft tidigare. En mindre bil med svagare motor är ofta bättre för miljön.

2. Hur förbereder jag mig?

På Internet finns det information om i stort sett alla bilmodeller. Kolla gärna på våra kategorier som tester och provkörningar och motornyheter. När du gör en värdering har vi även kopplat denna till just denna information.

3. Var hittar jag bra bilar?

Störst är blocket.se och bytbil.com. På Blocket finns både bilhandlarbilar och bilar från privata säljare. Bytbil.com har bara annonser från handlare. Internetauktion är ett annat allt mer populärt sätt att köpa bil på och där är kvarndammen.se den största aktören.

4. Hur undersöker jag bilen?

Provkör alltid bilen och ta gärna hjälpa av någon bilkunnig. Ta reda på så mycket som möjligt om bilen som eventuella besiktningsanmärkningar, tidigare ägare och annan nyttig information.

5. Ska jag köpa en bil som varit krockskadad?

Det generella rådet är att du inte ska köpa en bil som varit krockad. Om du ändå gör det ska priset vara avsevärt lägre än för en okrockad bil. När du köper en bil som enligt uppgift aldrig varit krockad så ska du be säljaren skriva in på kvittot att bilen ej varit krockskadad.

6. Ska jag köpa en bil med mindre skavanker?

Ja, köp gärna en bil med lite småskavanker, det blir ändå fler sådana med åren. Kan du tänka så här sparar du mycket pengar. Bra servicehistorik är dock viktigt.

7. Vad ska jag betala?

Börja med att värdera den bil du är intresserad av här på bilpriser.se. Drag sedan av för skador, nödvändiga reparationer och servicebehov.

8. Vad är extrautrustningen värd?

Generellt sett ur ett värdeminskningsperspektiv är det få typer av extrautrustning som du ska betala extra för på en begagnad bil, men det finns förstås sådant som höjer bilens pris.

9. På vilket sätt ska jag betala?

Betala aldrig handpenging till privatsäljare, han eller hon kan då sälja bilen till någon annan trots detta och du kan få problem att få tillbaka pengarna.

10. Säkerställ att bilen blir registrerad på dig?

När bilen är betald till fullo är det dags att göra ett ägarbyte och se till att bilen registreras över på dig.

Ps. Du vet väl att det finns uppdaterade köpekontrakt att ladda ner på Konsumentverket? Helt kostnadsfritt dessutom.
Stäng