Annons

Köpa stor eller liten bil – restvärde i procent eller i kronor och ören?

2011-04-26 | Mathias, bilpriser.se

När man skall köpa bil, framförallt en ny, pratar man ofta om restvärdet i procent. Restvärdet är det inbytespris du får i bilhallen delat med det du betalade för bilen i bilhallen. En tumregel brukar vara att en bil har ett restvärde på ca 45-50 procent efter tre år. Över 50 procent är bra, under 45 procent är dåligt. Eller? Ett av köpargumenten brukar vara att bilen har ett bra restvärde.

En stor SUV kan ha ett bra restvärde i procent samtidigt som den faktiskt kostar en ansenlig summa att köpa. Jämför du denna med en småbil som har ett klart sämre restvärde i procent så är småbilen, en klart bättre investering ur ett värdeminskningsperspektiv, alla dagar i veckan. Detta beror självklart på att småbilarna oftast är relativt billiga. Innebär detta att man inte skall köpa en SUV nu? Inte om du skall minimera ett värdetapp i kronor och ören. Men det är klart, du får vad du betalar för. Kanske är en cross-over ett bra alternativ?

Nedan några exempel på restvärden i procent jämfört med värdeminskning i kronor och ören per mil. I dessa fall har vi räknat med att man skall äga bilarna i 36 månader och köra 2000 mil per år.

Annons

Stäng