Blogg

Annons

Kör inte med slitna vinterdäcken!

2016-09-26 | Erik Hjort, bilpriser.se

Om dina vinterdäck har ett mönsterdjup som är under fem millimeter någonstans på slitytan är det dags att byta till nya. Om mönsterdjupet är mindre än tre millimeter är det akut, eftersom det är gränsen för vad som är tillåtet.

Lättaste sättet att mäta mönsterdjup är att plocka fram en femkrona. På den är avståndet mellan myntets ytterkant och överkanten på siffran fem just tre millimeter. Du kan också ta hjälp av däckets inbyggda slitindikator. Det är en liten förhöjning på det djupaste stället på däcket som är 1,6 millimeter hög.

Dubbat eller odubbat

När vi pratar vinterdäck finns det två typer – dubbade och odubbade. De dubbade har små metallspik i sig, vilket ger bättre grepp vid ishalka. Däremot brukar man säga att odubbade däck ger något sämre egenskaper vid lössnö. Är snön däremot hårdpackad är de ungefär lika bra.

Tänk på att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck i exempelvis Tyskland och Polen. Och i Norges två största städer får du betala dubbdäcksavgift.

Hitta rätt däck

Att köpa däck kräver viss efterforskning, en utgångspunkt är att läsa däcktester. Auto motor & sport, Aftonbladet, Vi bilägare, tyska ADAC och norska NAF är fem exempel på var du hittar bra tester. Där hittar du information om hur däcken står sig i jämförelse med varandra.

Det du framför allt bör lägga märke till är rullningsmotstånd, grepp vid våta vägförhållanden, bromssträcka och bullernivå.

Handla däck på internet

På senare år har många börjat handla däck på internet. Det är ofta billigare och behöver inte vara krångligt. En bra utgångspunkt är att jämföra modeller och priser på Prisjakt. Där hittar du lätt däck som passar din bil genom att uppge bilens registreringsnummer. Överst i listan hittar du de däck som är populärast.

Hos flera butiker kan du välja att få däcken levererade till en verkstad i närheten. Då bokar du och betalar för verkstaden samtidigt som du köper däcken, vilket är smidigt.

 

FAKTA gällande vinterdäck:

Mellan 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen om det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör vad som är vad, men snö, is, snömodd eller frost.

Det är inte olagligt att köra med vinterdäck året om, även om det är olämpligt då de slits snabbare i värmen. Det är bara tillåtet att köra med dubbade vinterdäck mellan 1 december och 15 april, eller om det är vinterväglag vid någon annan tidpunkt.

Däck som är avsedda för vinterbruk är märkta med bokstäverna M och S. Det står för ”mud” och ”snow”, alltså sörja och snö. Men även om ett däck är märkt med M och S kan det vara olagligt att köra med det på vintern i Sverige. För att vara säker på att det faktiskt är ett vinterdäck du köper bör du kolla listan över godkända vinterdäck hos The Scandinavian tire and rim organization (http://stro.se/information/vinterdack/personbil/).

Alla däck har en märkning som ser ut ungefär så här: 185/65 R14 86T.

185 är bredden på däcket angiven i millimeter och 65 är en siffra på hur högt däcket är i förhållande till dess bredd. R betyder att det är ett radialdäck, som är den vanligaste typen av däck. Ett radialdäck har tvärgående armering i förhållande till rullriktningen. Motsatsen är diagonaldäck.

14 är fälgens diameter angiven i tum och 86 är en siffra som hänvisar till ett speciellt belastningsindex. Om vi letar upp just 86 i indexet får vi veta att det enskilda däcket klarar en belastning på 530 kilogram.

Bokstaven T på däcket hänvisar på samma sätt till ett index för maxhastighet. T betyder att däcket är godkänt för högst 190 kilometer per timme.

Datummärkning bestående av fyra siffror som talar om när däcket tillverkades. De första två anger vecka, de sista två anger år. Titta alltid på den så att du inte köper gamla däck.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Köpa begagnad hyrbil – fördelar och nackdelar

Trots lägre pris ryggar många undan inför tanken att köpa en begagnad hyrbil. Vem vill ha en bil som körts av fler personer än man kan räkna? Men är många personer bak ratten automatiskt lika med en sämre skött och mer sliten bil? Drömbilen för billigare än i dina drömmar Föreställ dig en bil av […]

2017-09-04
Dags att teckna bilförsäkring?

Dags att teckna bilförsäkring?

Mängder av bolag, en uppsjö av erbjudanden och kapitel av finstilt text – att välja rätt bilförsäkring är en utmaning. Uppdelad i etapper blir processen enklare. Här är de frågor du bör ställa dig. Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring? Först måste du helt enkelt avgöra vilken försäkringstyp du behöver. Vilka behov har du och vilken typ […]

2017-08-01
Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

Dags att sälja din bil? 9 enkla tips för att få högsta möjliga pris!

När du är redo att sälja din bil går det att pressa upp priset mer än du kanske tror. Här är tio snabba tips. 1. Bra och betydande bilder En tilltalande bild är din bästa möjlighet att ge ett lockande första intryck. Om du anonserar ut ett fordon av vanlig modell kan det till och med vara […]

2017-07-19

Annons

Stäng