Annons

Kör inte med slitna vinterdäcken!

2016-09-26 | Erik Hjort, bilpriser.se

Om dina vinterdäck har ett mönsterdjup som är under fem millimeter någonstans på slitytan är det dags att byta till nya. Om mönsterdjupet är mindre än tre millimeter är det akut, eftersom det är gränsen för vad som är tillåtet.

Lättaste sättet att mäta mönsterdjup är att plocka fram en femkrona. På den är avståndet mellan myntets ytterkant och överkanten på siffran fem just tre millimeter. Du kan också ta hjälp av däckets inbyggda slitindikator. Det är en liten förhöjning på det djupaste stället på däcket som är 1,6 millimeter hög.

Dubbat eller odubbat

När vi pratar vinterdäck finns det två typer – dubbade och odubbade. De dubbade har små metallspik i sig, vilket ger bättre grepp vid ishalka. Däremot brukar man säga att odubbade däck ger något sämre egenskaper vid lössnö. Är snön däremot hårdpackad är de ungefär lika bra.

Tänk på att det inte är tillåtet att köra med dubbdäck i exempelvis Tyskland och Polen. Och i Norges två största städer får du betala dubbdäcksavgift.

Hitta rätt däck

Att köpa däck kräver viss efterforskning, en utgångspunkt är att läsa däcktester. Auto motor & sport, Aftonbladet, Vi bilägare, tyska ADAC och norska NAF är fem exempel på var du hittar bra tester. Där hittar du information om hur däcken står sig i jämförelse med varandra.

Det du framför allt bör lägga märke till är rullningsmotstånd, grepp vid våta vägförhållanden, bromssträcka och bullernivå.

Handla däck på internet

På senare år har många börjat handla däck på internet. Det är ofta billigare och behöver inte vara krångligt. En bra utgångspunkt är att jämföra modeller och priser på Prisjakt. Där hittar du lätt däck som passar din bil genom att uppge bilens registreringsnummer. Överst i listan hittar du de däck som är populärast.

Hos flera butiker kan du välja att få däcken levererade till en verkstad i närheten. Då bokar du och betalar för verkstaden samtidigt som du köper däcken, vilket är smidigt.

 

FAKTA gällande vinterdäck:

Mellan 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på bilen om det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör vad som är vad, men snö, is, snömodd eller frost.

Det är inte olagligt att köra med vinterdäck året om, även om det är olämpligt då de slits snabbare i värmen. Det är bara tillåtet att köra med dubbade vinterdäck mellan 1 december och 15 april, eller om det är vinterväglag vid någon annan tidpunkt.

Däck som är avsedda för vinterbruk är märkta med bokstäverna M och S. Det står för ”mud” och ”snow”, alltså sörja och snö. Men även om ett däck är märkt med M och S kan det vara olagligt att köra med det på vintern i Sverige. För att vara säker på att det faktiskt är ett vinterdäck du köper bör du kolla listan över godkända vinterdäck hos The Scandinavian tire and rim organization (http://stro.se/information/vinterdack/personbil/).

Alla däck har en märkning som ser ut ungefär så här: 185/65 R14 86T.

185 är bredden på däcket angiven i millimeter och 65 är en siffra på hur högt däcket är i förhållande till dess bredd. R betyder att det är ett radialdäck, som är den vanligaste typen av däck. Ett radialdäck har tvärgående armering i förhållande till rullriktningen. Motsatsen är diagonaldäck.

14 är fälgens diameter angiven i tum och 86 är en siffra som hänvisar till ett speciellt belastningsindex. Om vi letar upp just 86 i indexet får vi veta att det enskilda däcket klarar en belastning på 530 kilogram.

Bokstaven T på däcket hänvisar på samma sätt till ett index för maxhastighet. T betyder att däcket är godkänt för högst 190 kilometer per timme.

Datummärkning bestående av fyra siffror som talar om när däcket tillverkades. De första två anger vecka, de sista två anger år. Titta alltid på den så att du inte köper gamla däck.

Annons

Stäng