Annons

Korta körningar under vintern? Tillsatser kan hjälpa.

2015-01-09 | Fredrik, bilpriser.se

Låt oss säga det med en gång – bränsletillsatser är kraftigt ifrågasatta och de som påstås höja oktantalet har i tidigare tester visat sig göra det motsatta (flera av produkterna, dock inte alla). Generellt kan man säg att tester visat att de har mycket begränsad effekt. Tillsatser för vardagsbruk kom till världen i USA på 70-talet och länkad finns en bra film om Slick 50 som kanske var pionjären.

Det finns dock undantag och en är Kemetyls tillsats som renar spridarna. Detta går inte att undersöka till hundra procent så länge man inte plockar ur motorn, kör tillsatsen och tar isär motorn för att se reningseffekten (cylindrarna, vevhusventilationen, spridarna m.m.). Dock har denna tillsats fungerat mycket bra på två av de bilar jag testat den på – en BMW 316 från 1977 med förgasarmotor som började gå betydligt jämnare på tomgång samt en betydligt modernare Northstar V8, kraftmaskin med 32 ventiler, som tycktes få en extra kick efter behandlingen.

Dessutom kostar denna tillsats inte mycket, under en hundralapp på bensinmacken. Kan vara värt att köra i någon gång per vinter för att testa effekten om du vet med dig att du kallstartar och gör många korta körningar!

Ps. Har du en motor som går ojämnt eller är trögstartad så är det absolut värt att testa.

Annons

Stäng