Annons

Krockskadad, vattenskadad, stulen eller skruvad mätare?

2012-01-25 | Mathias, bilpriser.se

Det finns många fallgropar när man köper en importerad bil. Runt 30 procent av bilarna som rullar i Tyskland har, enligt Carfax, skruvade mätare. Det påverkar självklart värdet på bilarna. Andra, mer otrevliga scenarion är att man köper en bil som legat i vatten eller varit krockskadad. Det finns självklart olika nivåer av skador och vissa går att reparera till 100 procent. Men vissa objekt kan till och med vara så skadade att de varit inlösta och borttagna från marknaden i  till exempel  USA. Bilarna skeppas till bland annat Litauen där de lagas och registreras in. Krockkuddar tas bort, rattstången som kollapsat svetsas ihop och felindikeringar släcks utan åtgärd eller så kopplas lamporna ur. Eftersom bilen nu är godkänd i EU görs inte samma fördjupade kontroll när de kommer till Sverige som när de kommer direkt från USA. Vi har satt samman några exempel nedan.

En Saab 9-3 cabriolet som i Sverige säljs för 174.900 kr med en mätarställning på 6500 mil.

Kontrollerar man historiken på denna via Carfax ser man att mätaren är skruvad. Än värre är att bilen redan 2007 är rapporterad som en “total loss vehicle”.

Några andra nutida exempel hittar ni nedan. Bilar som är till salu på blocket och länkar till hur de såg ut tidigare.

Mercedes-Benz ML 350 4-MATIC -06

För att kolla annonsen på blocket.se klicka här!

Samma bil såg ut så här för ett tag sedan….

För att kolla objektet på salvage-car-for-sale, klicka här!

Tar men ut en rapport från Carfax får man en hel del nyttig information. I december 2010 var objektet inblandad i en allvarlig krock och 2011 är en “total loss” inrapporterad. Vill man köpa en bil som denna?

Klicka på länken för att kolla på rapporten: Carfax mercedes ml

Volkswagen Touareg V6 -08

Nästa exempel är en fin VW Touareg V6 som också är till salu på blocket.se.

För att kolla annonsen på blocket.se, klicka här!

Samma bil såg ut så här för ett tag sedan. Det är ingen lite parkeringsskada. Klicka på länken under bilden för att se fler bilder. Köpläge? Kanske inte.

För att kolla fler bilder på denna, klicka här!

Vill du kolla hur rapporten från Carfax ser ut? Klicka på länken: CarfaxTouareg pdf

Sammanfattning:

Gör alltid en ordentlig research när du ska köpa en bil. Framförallt när den är importerad. En bra rekommendation är att alltid köpa en rapport på Carfax.se. En CARFAX fordonsrapport hjälper dig att minimera risken. CARFAX Europa äger flera databaser som omfattar samtliga bilar i trafik i Sverige, såväl som information om importerade bilar till Sverige från andra länder. Läs mer här!

Annons

Stäng