Annons

Lägger du ditt liv i teknikens händer?

2010-05-07 | Mathias, bilpriser.se

En ”okrockbar” bil var för ett årtionde sedan endast en utopi. Ny teknik dyker ständigt upp för att förbättra vår vardag. Även i trafiken. Ofta är det frågan om bekvämligheter som ECC-anläggningar med återcirkulerande luft och parkeringsassistans. Ibland är det frågan om betydligt viktigare funktioner – som Volvo S60:s automatiska bromsfunktion.

Tankar och koncept har funnits länge. Problemet är att få in dessa i produktion och, i vissa fall, massproducera tekniken till en ekonomiskt försvarbar kostnad. Det är för biltillverkare ständigt en kamp mot klockan för vad ser egentligen bättre ut än att presentera en så viktig funktion som automatisk bromsfunktion lagom till premiären av en helt ny och viktig modell?

Vad som orsakade felet under Volvos demonstration i Göteborg i torsdags då modellen S60:s nya säkerhetssystem av någon anledning inte fungerande är oklart. Vad som däremot är bergsäkert är att de allra flesta Volvo-köpare aldrig kommer få uppleva om systemet verkligen fungerar eller inte. Lyckligtvis. Och kanske är det dags att rikta lampan mot andra saker än ECC då vi pratar om livslängd och pålitlighet i våra personbilars elsystem.

Som sagt, lägger du ditt liv i teknikens händer?

Annons

Stäng