Läs mer om köpa bil 1

Vilken bilmodell ska jag välja?

Försök att hitta fler bilmärken eller modeller som uppfyller dina behov. Ju fler modeller du kan tänka dig desto större är utbudet. Och med många bilar att välja på så ökar chanserna att hitta en bra bil till rätt pris.

En trend som märks är att många gärna väljer en bil som är en storlek mindre och har svagare motor än den de haft tidigare. En mindre bil med svagare motor är ofta bättre för miljön. Dessutom påverkar det ekonomin positivt med lägre bränslekostnader och vägtrafikskatt. Mindre bilar är också ofta billigare att serva, försäkra och reparera.

Har du inte bestämt sig för något särskilt bilmärke? Om du inte väljer prestigemärke utan i stället nöjer dig med en bil från ett lågprismärke så får du en nyare bil för samma pengar. Kör du inte en mer än omkring 1 500 mil per år kan de vara smart att köpa en bil som gått lite längre, kanske mer än 10 000 eller 15 000 mil. Värdeminskningen har då reducerat priset avsevärt och du betalar under halva nypriset för en tre är gammal bil. Samtidigt riskerar förstås att underhållskostnaderna blir högre på en bil som gått långt. Du får också räkna med att byta ut bilen tidigare än om du hade köpt en bil med få mil på mätaren.

Många bilar har vagnskadegaranti de tre första åren. För dig betyder det lägre försäkringskostnader on du köper en bil som är nyare än tre år. En del bilmodeller har också fri service de första åren. Detta kan förstås tala för att köpa en nästan ny bil och ska förstås vara med i beräkningen när bilkalkylen görs upp.

Stäng