Läs mer om köpa bil 4

Hur undersöker jag bilen?

Provkör ordentligt och ta gärna upp bilen på en lyft, exempelvis på en bensinmack. Då har du möjlighet att kontrollera om bilen har några skador på underredet och se om motorn eller växellådan läcker olja.

Be att få se det senaste protokollet från bilprovningen.

Tag gärna med en bilkunnig bekant om du inte kan så mycket själv. Ett test hos Motormännen eller bilprovningen kan vara en bra idé när du köper från en privatperson. Om säljaren inte vill låta dig göra ett sådant test ska du tacka för dig och välja en annan bil.

Självklart finns det personer som är oärliga och blir du mista osäker så avstå hellre från att göra affär än att chansa. Be alltid att få se legitimation och kontrollera att säljaren är rättmätig ägare till bilen.

Du kan även beställa en bilupplysning/manuell värdering på bilpriser.se. Har får du reda på det mesta om bilen. Vem som är ägare, antal tidigare ägare, eventuella besiktningsanmärkningar och kreditspärrar, bilskatt och annan nyttig information. Du kan även ringa Transportstyrelsen kundtjänst för fordonsfrågor 0771-14 15 16 eller genom att gå in på deras hemsida.

I Transportstyrelsens register finns även uppgift om huruvida bilen är leasad eller köpt på kredit, men slå gärna den föregående ägaren en signal och fråga om bilen är fullbetald eller om det finns något annat intressant att berätta om bilen.

Grundregeln är att du inte kan reklamera sådant som du borde sett eller enkelt ha upptäckt. Skriv in på kvittot de eventuella fel och brister som du och säljaren vet finns på bilen. Då kan man lättare reklamera de som fel uppträder/upptäcks senare eftersom argumentet att de fanns från början faller.

Stäng