Annons

Privatleasing som ägarform ökar kraftigt!

2015-09-21 | Erik Hjort, bilpriser.se

Nybilsmarknaden i Sverige är het, glödhet! Året ser ut att bli det näst bästa någonsin sett till antalet nyregistrerade bilar. Nyregistreringarna av personbilar är hitintills 11.4 procent högre än 2014. Tittar man på försäljningen till privatpersoner så har den ökat med 11.5 procent. Det var först förra året, 2014, som produkten privatleasing började ta fart och fick fäste i Sverige. I år, 2015, har utvecklingen med ökad försäljning av privatleasingkontrakt accelererat ännu mer:

 

diagram_privatleasing_2015

 

 

Börjar man djupdyka och särskåda siffrorna ser man med all önskvärd tydlighet att det som driver ökningen av nyregistrerade bilar på privatsidan i år (2015) är privatleasingbilar! Intressant är att i augusti så minskade antalet nyregistrerade bilar på privatpersoner med -2.3 procent. Medan privatleasingen ökade hela 62.6 procent!! Vi menar att man tydligt kan se ett mönster: privatleasingen driver upp nyregistreringarna av bilar på privatpersoner.

 

privatleaseing_spagettidiagram

 

Vi har även sammanställt en top-10 lista på de märken som är störst när det gäller privatleasing. Dessa 10 märken står för 80% av andelen privatleasade bilar i Sverige. Här kan man tydligt se att Volkswagen är störst:

lista_topp_10_privatleasing

 

 

Jämför man antalet privatleasade bilar med nybilsförsäljningen så framkommer det ett ytterst intressant samband. Nämligen att av alla top 10 märken är det ett som sticker ut. Seat! Av de nyregistrerade Seat bilarna 2015 så är hela 39,8 procent av dessa privatleasade!!

 

lista_privatleasing_topp10_2_seat

 

Märket MINI ligger först på elfte plats men det tåls att nämnas att det är det enda märket som är i närheten av samma kvot privatleasing som Seat, då MINI har 38,6 procent privatleasade bilar av årets nyregistreringar.

Annons

Stäng