Annons

LISTA: Alla miljöbilar 2013

2012-09-20 | Olof Adlercreutz

Den 1 januari nästa år ändras reglerna kring vilka bilar som ska räknas som miljöbilar. Vi har listan över de som klarar det nya regelverket.

Enligt dagens regler klarar allt fler bilar miljöbilsgränsen som insatta lärt sig går vid 120 gram utsläppt koldioxid per kilometer. De allra flesta bilar som räknas in i gruppen miljöbilar har dieselmotor och en stor del av dessa ligger nära gränsen för att räknas som miljöbil.

Den nya definitionen av reglerna kommer gälla från och med 1 januari 2013 och kommer till skillnad från dagens miljöbilsregler även räkna in faktorer som utsläpp i förhållande till bilens vikt. För tyngre fordon blir det framöver tillåtet att släppa ut upp till 150 gram koldioxid per kilometer medan lättare bilar måste släppa ut lika lite proportionerligt till deras respektive vikt. Regeringen räknar med att bara var tionde bil kommer klara de nya reglerna.

För att räkna ut om en bil kan räknas som miljöbil efter den 1 januari ger regeringen räkneexemplet enligt nedan:

Drivs bilen av biodrivmedel är formeln:

Ligger tillverkarens siffror under detta är bilen en miljöbil efter den 1 januari.

De nya reglerna tillåter även minibussar som Volkswagen Caddy Maxi och Fiat Dobló Cargo att kvala in i gruppen. Samtliga bilar som kommer räknas som miljöbilar nästa år är:

Personbilar

Lätta lastbilar

Annons

Stäng