Annons

Lurad av PayPal-bedragare på Blocket

2012-03-28 | Mikael Stjerna

Erik Orlov i Skövde lurades av PayPal-bedragare när han skulle sälja sin bil. Nu vill han varna andra för deras metoder.

Det började som vanligt, med en Blocket-annons. Erik Orlov skulle sälja sin Audi A4 från 2001.
– Ganska snabbt fick jag ett sms från en utländsk kille. Han frågade om mitt “sista pris” och vi kom efter några mail överens om 56 000 kronor, berättar Erik Orlov.
Köparen var mycket bestämd på att han ville betala över ett PayPal-konto. PayPal är en betalningsförmedling som är kopplad till internethandelsföretaget eBay. Erik Orlov startade därför ett PayPal-konto.
– Vi kom överens om att han skulle skicka över 68 000 kronor som betalning för bilen och för frakten. Bilen skulle nämligen hämtas av en lastbil. På fredagkvällen skickade köparen över kvitto från PayPal som visade att han hade betalat in pengarna. Men jag kontrollerade saldot på mitt konto och svarade att det inte kommit in några pengar. Då blev han väldigt aggressiv och hotfull, och hotade att kalla in polisen, säger Erik Orlov.
Än hade Erik inte blivit lurad, men snart skulle fällan slå igen.
– Köparen påstod att transportfirman bara accepterade pengar från bilägaren och krävde att jag skulle skicka 12 000 kronor för frakten till transportören till England. Det var bråttom och det var helg, och bankerna var stängda, säger Erik Orlov.
Trots att han fortfarande inte hade fått in pengarna på sitt Palpay-konto skickade Erik Orlov pengarna till fraktfirman via Western Union, precis enligt instruktionerna som kom i ett mail från transportören.
– Jag blev lurad av dokumenten som hade skickats. De var skickligt gjorda förfalskningar. PayPal-kvittensen som skulle bevisa att han hade skickat pengar såg precis ut som ett PayPal-utdrag. Fakturan från transportfirman såg också trovärdig ut. Jag trodde det var på riktigt, och det var ett stort misstag, konstaterar Erik Orlov.

Klicka på bilden för större version.
För en lekman är det omöjligt att skilja en falsk bankcheck från en äkta. Checken här ovan är falsk och skickades som en betalning för en Hyundai Atos. I det fallet försökte mottagaren aldrig lösa in checken, däremot skrev vi en artikel i Teknikens Värld 11/2005 om bedrägeriförsöket. Det luriga med checkbedrägerier är att man som kund kan få ut pengar på den falska checken, för att två veckor senare tvingas betala tillbaka pengarna när ­banken har upptäckt att den är falsk.

Några dagar senare kom det nya krav från samma skojare. Han ville då att Erik skulle betala ytterligare 17 000 kronor till honom. Men då hade Erik Orlov förstått att köparen var en bedragare och gick till polisen.
Efterklokt kan vi konstatera att alla typiska varningstecken fanns i bedrägeriet: SMS-kontakten, utländske kunden, brådskan, PayPal-löften, betalning via Western Union.
– Det finns en stor internationell brottslighet som sysslar med den här formen av kriminella bedrägerier, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.se som tidigare som polis utredde just bedrägerirelaterad brottslighet.
Att det är en storskalig verksamhet förklarar SMS-kontakten.
– Blockets spamfilter stoppar tusentals epost från bedragare. Att det är effektivt förstod vi när bedragarna ändrade modus. De började för något år sedan skicka sms i stället. SMS-meddelandena kommer från slumpgenererade telefonnummer och går inte att svara på, därför ber de offret ta kontakt via en e-postaddress, berättar Thomas Bäcker.

Blocket.se har reagerat på bedragarnas tricks genom att lägga ut tips för säljare och köpare där man beskriver de typiska fällorna. Särskilt varnar Blocket.se för att svara på SMS-kontakter från utlandet och från erbjudanden från utlandet.
– Det finns ingen lönsamhet i att importera en vanlig familjebil från Sverige. Det är bara bedragare som försöker lura vanligt folk, slår Thomas Bäcker fast.

Brottsligheten ter sig nästan riskfri. För att inte bli överbelastade med ärenden sätter polisen en nedre beloppsgräns för ärenden som ska tas upp internationellt. På Scotland Yard handlar det om 5 000 euro. Därför sker det sällan några internationella samarbeten för att sätta fast dessa ligor.
– Den här typen av brott finns över hela världen. Vi ser samma historier spelas upp i Asien och i Sydamerika, berättar Thomas Bäcker.
Hur gick det då för Erik Orlov? Ja, ärendet lades raskt ned av polisen i Karlstad i brist på spaningsuppslag. Men själv påminns Erik Orlov om bedrägeriet varje vecka.
– Bedragarna använder sig av mitt namn när de uppger att de är intresserade av en bil och har skaffat sig en snarlik e-postadress. Varje vecka blir jag kontaktad av människor som tror att jag vill köpa en bil. Jag svarar förstås och varnar dem för bedragarna, säger Erik Orlov.

Annons

Stäng