Annons

Maxa bilsemestern med rätt förberedelser

2019-06-28 | Johanna

Sommaren är här och i många svenska hem planeras det för en bilsemester. Ända sedan sextiotalets gryende massbilism har detta varit en populär semesterform som erbjuder flexibilitet och uppmuntrar spontanitet. Vi vågar oss ut på allt avlägsnare vägar; från att ha utforskat de svenska och skandinaviska vägnäten har vi rullat våra Volvo- och SAAB-bilar allt längre ut i Europa. Efter järnridåns fall har fler och fler även upptäckt Östeuropas charm och prisvärdhet. Bilsemestern begränsas inte heller till vår hemkontinent, utan många tar numera flyget till USA, Australien eller Sydafrika. Där plockas det ut en hyrbil, sen läggs växelspaken i körläge för några veckors road trip längs Route 66 eller någon annan legendarisk rutt. 

Men oavsett vart färden går är rätt förberedelser A och O för att undvika dyrbara och tidskrävande missöden längs vägen. Att motorn skar ihop på polska landsbygden. Att färjan mellan Italien och Grekland visade sig vara fullbokad. Att den nya zeeländska sheriffen inte accepterade ditt svenska körkort. Kanske roliga semesterminnen i efterhand, men inget att skratta åt i stundens allvar. Att minimera risken för malörer handlar mycket om sunt förnuft men det är naturligtvis bra att vara påläst också. På nätet finns många sidor med goda råd inför bilsemestern, varav en av de mer omfattande hittas hos försäkringsförmedlaren Insplanet

Där framgår inte minst vikten av att utföra service på bilen innan avfärd. Kolla olja, däck, lampor, bromsar och annat som slits och förbrukas. Likaså att alla papper är iordning. Gäller det svenska körkortet eller behövs det ett internationellt? Hur är det med försäkringsskyddet? Och har GPS:en eller kart-appen de senaste uppdateringarna? Lika viktigt är det att stuva bilen rätt och att köra utvilad. Regelbundna raststopp och att turas om mellan förare är nödvändigt för att undvika trötthet vid ratten. Hos Insplanet finns listor på natursköna rastplatser, trevliga vägkrogar och särskilt vackra vägar som sätter lite guldkant på färden. Ja, det är mycket att tänka på, men en väl utförd planerings- och förberedelsefas skänker en helt annan trygghet när det väl är dags att lämna garageuppfarten. 

Annons

Stäng