Annons

Misstänker du att bilen är sjuk?

2012-06-29 | Fredrik, bilpriser.se

Har du på känn att något inte står rätt till med din bil som börjar bli till åren? Kanske känns stötdämparna svampiga och ett felmeddelande har dykt upp på displayen inne i bilen? Bakom ett enkelt felmeddelande kan många felkällor ligga bakom, beroende på hur tekniskt avancerad bilens uppbyggnad är kan ett felmeddelande bero på ett eller flera av tiotals olika felkoder. En seriös verkstad kan göra en sökning åt dig och debitera dig rättvist, en oseriös verkstad kan debitera många, många timmar för en felsökning som egentligen tar tio minuter.


Hur kan man göra det själv? Bilar tillverkade efter mitten av 1990-talet har oftast något som kallas OBD 2, du lägger då en mätanordning (pris varierar kraftigt) i bilens kontakt (sitter vanligtvis under instrumentbärdan på förarsidan) och kopplar denna genom USB till din PC. En programvara som följer med systemet radar då upp felkoder och du har möjlighet att se precis vart felet ligger. En äldre bil har något som kallas OBD 1. Principen är densamma men inte lika avancerad och svårare att arbeta med för den ovana.

Finns andra sätt? Ja! De allra flesta bilar behöver du bara knappa in en enkel kod för att läsa av felkoderna. Inga sladdar, inga adaptrar, inga mätinstrument. Bara dina fingrar på knapparna och reglagen inne i bilen. En vanlig variant är att trycka på klimatanläggningens knappar i en viss ordning, därefter visas bilens eventuella felkoder upp i displayen och stannar ett par sekunder. Skriv med andra ord ner dem snabbt på papper! Efter det kan du googla på felkoden plus bilens modellnamn och få upp källan. Sedan talar du om för din mekaniker vad som är fel på bilen och du undviker därmed en del av felsökningskostnaden. Titta gärna själv på elektriskt betonade fel och läs forum, ibland kan endast en kontakt trillat ur eller en säkring bränts. För att få fram metoden för just din bil googlar du till exempel “felkoder avläsning Volvo 850 1995” eller “pull codes Lincoln Navigator 1999”.

Annons

Stäng