Annons

Nöjdaste bilägarna i Tyskland kör Volvo

2013-06-28 | Mattias Rabe

En ny studie publicerad i dag visar att de mest nöjda bilägarna i Tyskland kör Volvo. Det svenska bilmärket placerar sig före giganter som Toyota, Mercedes, Volkswagen och BMW.

Undersökningsföretaget J.D. Power undersöker årligen tillsammans med tyska Auto Test hur nöjda de tyska bilägarna är med sina bilar efter ett till tre år. Deras senaste undersökning offentliggjordes i dag och på 2013 års nöjdhetsranking finner vi ingen mindre än Volvo överst. För två år sedan låg Volvo också överst medan de hade en dipp förra året, dock placerad på övre halvan.

I årets undersökning ser vi att Toyota är god tvåa med de näst mest nöjda ägarna, men ändå en bit bakom Volvo. Strax bakom Toyota hittar vi Mercedes, Mazda och Mitsubishi, medan tyska storheter som Volkswagen, Audi och BMW är lite på efterkälken, men ändå bättre än medel.
Minst nöjda bilägare är de som kör Fiat.

Undersökningen, som du kan se i sin helhet här, listar också de bilmodeller i åtta olika klasser som har de mest nöjda ägarna. I klassen ”storbil och lyx/premiumbil” hittar vi Volvo V70 och Volvo XC70 överst som ligger med god marginal före tvåan och trean i klassen, nämligen Audi A6 och Mercedes E-klass.

I fyra olika grenar beräknas poäng för respektive bilmärke. Dessa är attraktion, som syftar på prestanda, design, komfort och andra emotionella egenskaper, ägandekostnader, som inkluderar bränsleekonomi, försäkringspremier samt service- och reparationskostnader, byggkvalitet och pålitlighet samt tillfredsställelse vid service. 27 procent av bilägarna rankar attraktionen som viktigaste ingrediensen, därefter följer ägandekostnader på 25 procent, byggkvalitet och pålitlighet på 24 procent och tillfredsställelse vid service på 23 procent.
Volvo rankas speciellt högt i attraktionskraft och i byggkvalitet och pålitlighet. Toyota, exempelvis, rankas högt vad gäller ägandekostnader och tillfredsställelse vid service.

Undersökningen genomfördes under perioden januari till och med mars 2013 med 17 937 tyska bilägare som köpt ny bil under perioden januari 2010 till och med december 2011.

Snacka om fjäder i hatten för Volvo, i topp i totala undersökningen och i topp i den så viktiga storbils- och premiumklassen. Du kommer väl ihåg att vi för ett tag sedan kom fram till att Volvo är premium – även i Sverige.

Annons

Stäng