Blogg

Annons

Nya Audi A6 kommer 2017 – så blir den

2015-10-27 | Erik Andrén

Audi har ju inte direkt gjort sig kända för vidlyftiga utsvävningar formmässigt. I alla fall inte de senaste modelliterationerna. När nya Audi A4 (läs provkörning av den här) visades upp tidigare i år krävdes snarast ett skjutmått för att kunna upptäcka skillnaderna designmässigt mot föregångaren. Även de högst modesta illustrationer vi visade på modellen ett halvår innan premiären visade sig vara lite väl framsynta. Någonstans i Ingolstadt hade en tjänsteman sagt ”Achtung, verboten!” till idéerna och plockat upp skisserna på föregående modell igen, ”vi gör som vi gjorde förra gången!”.
Men A4 är ändå Audis bäst säljande modell, så försiktighetsivern är kanske förståelig. Historiskt sett har det också varit till den större A6 som nya designmässiga drag kommit först. För att liksom anpassa kunder (och ledning?) vid tanken. Så även denna gång.

När nästa Audi A6 presenteras 2017 kommer den nämligen anamma en lite modernare stil, även om vi – så klart – kommer att känna igen oss i mycket. Vi har redan sett linjerna på ett par konceptbilar från Audi det senaste året, Prologue kallade. Först som coupé, sedan som kombi (Avant) och senast som beplastad med höjd markfrigång (Allroad).
Nya A6 blir först ut med att realisera det nya, eller i alla fall uppdaterade, formspråket i produktion. Men trots de nya, snitsigare linjerna, är det ändå under skalet det kommer att hända mest. Nya A6 har nämligen genomgått en rejäl bantningskur jämfört med föregångaren. Hela 100 kilo, lite mer än vad Teknikens Världs redaktionschef väger, eller ungefär 1,5 gånger undertecknads kroppshydda, ska ha bantats bort genom användning av lättviktsmaterial.

Audi A6 C8 Avant 2017

Designelementet med listen mellan de två lamporna har vi redan sett på konceptbilar.

Nya A6 baseras på den så kallade MLB Evo-plattformen, som även står till grund för redan presenterade nya Audi Q7, nästa Audi A8 som kommer nästa år, samt nästa Audi A7 som ligger ytterligare något år fram i tiden. Och det är inte bara bottenplattan som delas med dessa modeller, A6 får nämligen den senaste versionen av Audis självkörningssystem Piloted Driving.
Den första versionen av detta finns redan nu på Audi Q7, som kan köra själv i köer, och en uppdaterad version, med utökade funktioner, kommer i Audi A8 om ett år.
Audi A6 blir första volymmodell att få självkörning. Vi har redan ”provkört” prototypbilar som kan köra i upp till 130 km/h på Autobahn, och helt autonomt bland annat göra omkörningar, men fullt så långt kommer inte systemet i nya A6 att gå. Det sägs dock att systemet ska klara av att köra bilen i upp till 60 km/h – en nog så hög hastighet för att vara så tidigt ut med en ny teknik.
Bilen kopplas dessutom upp mot Internet och kan dela med sig av information till gelikar på vägen.

Audi A6 C8 Avant 2017

Omisskännligt Audi, men sidoprofilen visar ändå på modernare tider i Ingolstadt.

Även stötdämpningen kommer att vara avancerad för att vara i en modell som attraherar en större målgrupp. Genom kameror ska vägen kännas av framför bilen, och stötdämparna elektroniskt anpassas till att svälja hålen optimalt. Vi har redan sett sådana här system i nischade lyxprodukter, så som Mercedes S-klass, men nu rör de sig alltså nedåt.
Interiört kommer det mesta skötas med hjälp av en touchscreen, förmodligen bättre och enklare än dagens knappbaserade system. Och trafiksäkrare. Till säkerhetsutrustningen hör, förutom de senaste elektroniska hjälpmedlen och autobromssystem, även LED-matrisstrålkastare.
Motormässigt är uppgifterna något mer begränsade. Vi vet att downsizingtrenden är här för att stanna, och förväntar oss en rad (elektriskt) turbomatade maskiner. Från tvålitersfyror upp till V8 TDI. Och senare även en laddhybrid. Premiär för nya A6, som sedan, blir 2017. Avant-kombin och Allroad kommer ett halvår senare.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng