Annons

Nya bilar – högst och lägst värdeminskning i kronor

2011-11-24 | Mathias, bilpriser.se

Restvärdet är en prognos över det framtida inbytesvärdet i bilhallen. Dagsfärska restvärden, på alla bilar på den Svenska marknaden, finns i företagstjänsten tjänsten Bilpriser Pro som kan tecknas här.

Tumregler

Några tumregler. Man brukar säga att en ny bil tappar runt 50 procent på 36 månader och 6000 mil samt att ju större och dyrare bil desto mer tapp i kronor och ören. Det finns alltid undantag från regler. Nedan ser du ett diagram med bilar som har hög värdeminskning i kronor per mil. Siffrorna bygger på att du har bilen i 36 månader och kör 2000  mil per år.

Värdera en  begagnad Audi Q5 TDI

Värdera en begagnad Volvo XC90 AWD

Värdera en begagnad BMW X5 xDrive

Värdera en begagnad Audi Q7 TDI

Värdera en begagnad Mercedes ML 350

Värdera en begagnad Lexus 450

De bilar som har lägst värdeminskning per månad är de mindre modellerna. Att Dacia Logan har låg värdeminskning beror till stor del på att bilen är extremt billig (kostar under 100 000:- ny).

Paketens värdeminskning

Utrustningsnivån på bilen har generellt snabbare värdeminskning än själva bilen. Den enkla förklaringen är att produktcykeln för innehållet i de flesta paketutrustningarna är betydligt kortare än den för tekniken i en personbil. Däremot kan en hyfsad utrustning vara en förutsättning för att kunna sälja bilen, såväl ny som gammal.

Att bilen och utrustningspaketen har olika produktcyklar är som sagt en del av förklaringen. Den andra förklaringen är att det generellt och särskilt i dåliga tider, erbjuds kraftiga rabatter på just utrustningsnivåerna.

Sammanfattning

Det finns pengar att spara. Välj en bil som är tillräckligt stor för dig och din familj. Jämför olika bilar i segmentet eftersom det skiljer sig en hel del. Välj en vettig utrustningsnivå där standardpaket är att föredra framför att plocka ihop tillvalen själv. Välj säkra kort som kombi och 5 dörrar när det går. Det brukar löna sig. Likaså säkerhetsrelaterad utrustning.

Observera att värdeminskningen bara är en del av kostnaden för att ha en bil. Det är lätt att glömma bort kostnader för försäkring, service, bränsle och skatt. Eller tvärt om!

Till den kostnadsfria värderingssidan!
Till företagstjänsten Bilpriser Pro!

Annons

Stäng