Blogg

Annons

Nya BMW 5-serie Touring visar upp insidan

2015-10-20 | Mattias Rabe

Spionbilder på nya BMW 5-serie, som väntas lanseras mot slutet av 2016 alternativt våren 2017, har vi sett många gånger tidigare. Inte ens Touring-versionen (kombin) är det första gången vi ser, den såg vi nämligen redan sommaren 2013 i samma veva som BMW visade upp dagens 5-serie (F10 sedan/F11 kombi) i ansiktslyft utförande.

Visst har bilen som i går fotograferades på Nürburgring lite mindre maskering, men det är ändå ganska svårt att fästa ögat på de nya detaljerna. Det skulle i så fall vara de nya ytterbackspeglarna och något annorlunda form på hajfensantennen på taket. Studerar man bilderna noggrant finns det andra, mer diffusa detaljer att notera, exempelvis en tydligare skuldra under sidofönstren och att dörrhandtagen inte längre är placerade i ett längsgående plåtveck.

BMW 5-serie Touring 2017

Interiören känns typiskt BMW, men bjuder på en hel del nyheter för 5-serien. Mycket är hämtat från nya 7-serie.

Det intressanta här är i stället interiören. För första gången får vi en god bild av vad nya BMW 5-serie generation G30/G31 kommer att erbjuda. Först och främst ser vi att infotainmentskärmen är fristående i stället för att vara helintegrerad i instrumentbrädan som i dag. Placeringen ovanpå, med en svag vridning åt förarens håll, började 3-serie med dagens generation kom för några år sedan, därefter har allt fler BMW-modeller gått samma väg, nu senast nya 7-serie. Skärmen ser högre och smalare ut än på 7-serie.
Rattens utformning är ny för 5-serie och ser precis likadan ut som på nya 7-serie. Även den längre och mer tillplattade växelväljaren är hämtad från 7-serie.
Mittkonsolen yta med ventilationsutblås och radiodel har helt ny utformning. Sistnämnda ser ut att ha anammat en hel del från den design som finns i 7-serie. Även ventilationsutblåsens reglage för mängden lufttillförsel har placerats undertill i stället för vid sidan om som 5-serie har i dag. På 7-serie är det samma lösning.
Tycker du att finishen ser lite billig ut och att knapparna blänker lite väl mycket? Tänk då på att vad vi tittar på är en testprototyp. När bilen väl visas offentligt lär det vara snyggare ytor på detaljerna.

BMW 5-serie Touring 2017

Hade man inte vetat bättre hade man trott att det var dagens 5-serie Touring som BMW är ute och testar.

Nya 5-serie baseras på samma plattform som nya 7-serie. Det betyder att många tekniska detaljer kommer att gå igen, detaljer som sparar en hel del vikt. Så räkna med att nya 5-serie blir betydligt lättare än dagens, även om den inte blir mindre. Rymligare blir den också, även om måtten blir snarlika.
Under huven är det fyr- och sexcylindriga motorer som utgör grundstommen, men trecylindriga motorer lär också dyka upp. En laddhybridversion kan vi vänta oss, kanske också en helt eldriven version längre fram i tiden.

Du som oroar dig för framhjulsdrift – bara lugn! 5-serie kommer att behålla sin bakhjulsdrift.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng