Annons

Nya Ford Mondeo (2015) vs gamla Ford Mondeo

2015-06-02 | Erik Hjort, bilpriser.se

Nu 2015 kom Ford med vad dem själva hoppas på ska bli en storsäljare, nya Ford Mondeo. Eftersom vi på Bilpriser älskar statistik och jämförelser så har vi tittat på den gamla Ford Mondeon och dess utveckling. Detta i syfte för att få svar på frågan “Hur kommer den nya Ford Mondeo stå sig i andrahandsvärde?”.

Börja med att se Bilpriser.ses provkörning här:

När vi tittat på den gamla Ford Mondeo, dvs modellen som kom 2010 som var en faceliftversion, så avser siffrorna januari 2010 till oktober 2014.

Motoralternativ

Om vi börjar med att titta på försäljningen och dem olika motoralternativen så kan vi se att det var Ford Mondeo 2,0 tdci 116hk dieseln som sålde klart bäst av gamla Ford Mondeo. Bensinmodellerna gjorde inget större avtryck på marknaden. Det är dieslar som stått för försäljningen, både låg och högeffektsdieslar. Till en början sålde Ford mondeo mest av sin flexifuelmodell, dvs Ford mondeo 2.0 Flexifuel 145hk. Detta under en period där etanolbilarna var populära på marknaden. Denna trenden dog av helt efter sommaren 2012 och var helt död i slutet av 2012.

motoralternativ

 

2 av 3 valde manuell växellåda

På den gamla modellen av Ford Mondeo valde två av tre kunder att köpa med manuell växellåda. Vi får se huruvida detta kommer förändras med den nya modellen.  I segmentet är det idag betydligt vanligare med automatlåda än manuell växellåda vilket gör det troligt att Ford kommer paketera till fördel för automatlådan om dem ska kunna vara konkurrenskraftiga. Om vi ska ge oss på att sia om framtiden så kommer troligtvis att siffran ovan vara densamma, fast omvänt.

vaxellada_mondeo

Utmaning för nya Ford Mondeo

Den tidigare modellen av Ford Mondeo var det lågeffektsdiesel och manuell växellåda som gick bäst. På den tidigare Mondeo fanns inte fyrhjulsdrift utan kommer först nu till nya Ford Mondeon 2015. Ska Ford vara med och konkurrera med Volkswagen Passat, Volvo V70 (och kommande V90), BMW 5-serie och Audi A6 om tjänstebilsförarna, då måste fokus ligga på att speca nya Ford Mondeon med 180hk dieselmotor, 4WD och automatlåda. Gör man detta rätt i kombination med ett aggressiv prissättning finns det stora möjligheter för Ford att öka sina marknadsandelar i segmentet. i synnerhet hos tjänstebilsfolket.

Framtida andrahandsvärde för nya Ford Mondeo

Vi har gjort en jämförelse med den gamla versionen av Ford Mondeo och hur den hölls sitt värde i jämförelse mot den nya modellen av Ford Mondeo (2015). För att ge en någorlunda rättvis bild har vi jämfört en tre år gammal Ford Mondeo (2012) och 4500 mil med vad vi tror nya Ford Mondeo (2015) står om tre år och 4500 mil.

restvarde_mondeo_update

Att Ford kom med uppdateringen nu var inte en dag för tidigt. Den gamla versionen sjöng på sista versen och lämnade en för lång livscykel bakom sig. Men vi tror att den nya modellen kommer stå sig bra i andrahandsvärde, rätt utrustad. Vi har dessutom haft möjlighet att prova nya Ford Mondeon själva och vi vågar påstå att Ford är på rätt väg med nya modellen. Se filmen från vårt test.

 

Annons

Stäng