Blogg

Annons

Nya Toyota Prius Plug-in Hybrid – supersnål laddhybrid

2016-03-23 | Mattias Rabe

Det första som slår en när man tittar på nya Toyota Prius Plug-in Hybrid, laddhybridversionen av nya, fjärde generationen Prius, är utseendet. Även om grundformerna är desamma så skiljer sig fronten och bakdelen ganska markant från den icke laddbara hybridversionen. Baktill är den inte helt olik nya Honda Civic Type-R, och då i synnerhet konceptversionen. Strålkastarna ser ut som de gör eftersom de är av modern LED-typ. Även bakljusen är lysdioder och utformade för att ge ett karaktäristiskt utseende i framför allt mörker.
Men i övrigt är det samma komponenter som i vanliga Prius ligger till grund för Prius Plug-in Hybrid, det vill säga Toyotas nya globala plattform TNGA som även används till nya suven C-HR och som kommer att användas till flera olika framtida modeller från Toyota och Lexus.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017

LED-strålkastare ger ett nytt utseende framtill.

Precis som förra generationen Prius Plug-in Hybrid har nya litiumjonbatterier där energin lagras. Men där tar likheterna i stort sett slut. Medan gamla generationen hade en lagringskapacitet på 5,2 kilowattimmar (kWh) har nya generationen hela 8,8 kilowattimmar. Det ger en betydligt längre räckvidd på enbart el, från 2,5 mil i gamla till drygt fem mil i nya. Toppfarten vid eldrift är dessutom högre, 135 km/h i stället för 100 km/h. Hastigheter högre än så och förbränningsmotorn, en 1,8 liter stor Atkinson-motor med en termisk verkningsgrad på hela 40 procent, kopplas in.
Batterierna laddas upp till fullo på 2 timmar och 20 minuter med ett vanligt 230-voltsuttag.

Det mest imponerande med nya Prius Plug-in Hybrid är ändå förbrukningen. Toyota uppger att den ligger på 0,14 liter per mil vilket motsvarar utsläpp om 32 gram koldioxid per kilometer. Med dessa siffror slår de samtliga konkurrenter på fingrarna. Toyota väljer därför att kalla modellen för den mest energieffektiva laddhybriden på marknaden.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017

Några av finesserna i nya Prius Plug-in Hybrid är intressanta, framför allt den elektriska värmepumpen som är den första av sitt slag i bilvärlden och solcellspaneler i taket. Den elektriska värmepumpen gör att den bensindrivna förbränningsmotorn inte behöver starta för att värma upp eller kyla ned kupéutrymmet under kalla vinterdagar eller varma sommardagar. Men inte nog med det, bilen känner även av om det sitter passagerare i baksätet eller inte. Om det är tomt i baksätet fokuserar luftkonditioneringssystemet på framsätena och sparar därför energi som annars skulle gå åt till att värma eller kyla de bakre platserna.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017

Tydlig bakljussignatur som skiljer sig markant från vanliga Prius.

För att ytterligare sänka förbrukningen och vara mer energieffektiv har Toyota gjort bilen hal med ett Cd-värde på låga 0,24. För att minska luftmotståndet ytterligare är grillen dessutom aktiv och kan stängas på automatisk väg samt bakrutan är kuperad. För att spara vikt har lättviktsmaterial använts i konstruktionen och bakluckan är tillverkad i kolfiberarmerad plast.

Toyota Prius Plug-in Hybrid 2017

Du kanske undrar varför det står Prius Prime på bilen som syns här på bilderna? Det beror på att Prius Plug-in Hybrid heter just Prius Prime i USA, landet där den just nu ställs ut för första gången, närmare bestämt på bilsalongen i New York.

Det finns ännu inga svenska prisuppgifter men däremot ett startdatum. Nya Prius Plug-in Hybrid kommer till de svenska Toyota-återförsäljarna i slutet av 2016.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng