Blogg

Annons

Nya Volvo V60 Cross Country tar snart över

2016-04-04 | Hans Hedberg

Teknikens Världs läsare är vana att läsa och lära om ”det nya Volvo”. På knappt fem år ska hela produktportföljen bytas ut, resan påbörjades med nya XC90 som debuterade i Detroit förra året. Nu i år är 90-serien i princip färdiglanserad med S90 och V90, det som återstår är XC70-modellens avlösare V90 Cross Country, den kommer i höst.
Vildmarksvarumärket på Volvo-bilar fyller snart tjugo år, första V70 XC presenterades 1997 som modellår 1998. På bakluckan stod ”Cross Country” i stora bokstäver, numera är dessa ord benämningen på en crossover baserade på en Volvo S/V-modell.

Kommande 60-serien är en mycket viktig programmodell för Volvo Cars, segmentet är stenhårt med klasskonkurrenter som BMW 3-serie, Mercedes C-klass, Volkswagen Passat och Audi A4. I crossoverklassen är A4 Allroad, Passat Alltrack och Subaru Outback giftigast. För att nämna några. Givetvis fanns en V60 Cross Country-version med i planeringen när nya kommande SPA-baserade 60-serien togs fram. Redan rullar hemliga prototypmulor ute i världen för tester.

Volvo V60 Cross Country 2019

AWD-fyrhjulsdrift från Haldex blir inte standard på instegsvarianten av V60 Cross Country.

Designmässigt plockas många idéer från prisvinnande Concept XC Coupé och den närstående V90 Cross Country. Räkna med tuff attityd, med en utstrålning och ett utseende som tar för sig. Givetvis utbyggda hjulhus i slagtålig plast, bredare spårvidd och rejäl markfrigång.
Vidare kommer man kunna beställa V60 Cross Country med Rugged Luxury-paket som hissar flanellskjortslooken ytterligare. Underkörningsskydd, andra fälgar och side plates som skydd när du bökar runt i terränglådan.

Drivlinorna blir som sig bör Skövde-tillverkad fyrcylindrig tvåliters bensin (T) eller diesel (D). Effekspannet blir brett, från D3 på 150 hästkrafter upp till T6 på 320 hk. Om den kommande trecylindriga 1,5-liters T2-bensinaren kommer återstår dock att se. Grundutförandet blir framhjulsdrivet, men givetvis kommer även AWD-fyrhjulsdrift i mekaniskt utförande, köps från BorgWarner Haldex, samt med en elmotor monterad på bakaxelklumpen i Twin Engine-konstellation. 60-serien förbereds även som en ren elbil, frågan är dock om Tesla Model X orkar att ruska liv i självförtroendet för en kommande V60 Cross Country Electric? Onekligen vore ju kombinationen i linje med ”aktiv grön livsstil”.

Volvo V60 Cross Country 2019

Bredare spårvidd, högre markfrigång och hjulhus i slagtålig plast utmärker nya Volvo V60 Cross Country.

Produktionen av nya V60 Cross Country är planerad att starta 2018. Det blir Volvos anläggning i Torslanda som börjar med tillverkningen, eventuellt kan även nya USA-fabriken eller produktion i Kina bli aktuellt i senare skede. Precis som med dagens 60-serie är även sedanversionen S60 Cross Country påtänkt, men beslut om detta är ännu inte taget.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng