Annons

Nya Volvo V90 avslöjad!

2015-10-20 | Mattias Rabe

Långköraren och favoriten hos många svenskar, Volvo V70, ska ersättas nästa år. På bilsalongen i Genève i mars var det tänkt att vi ska få se den för första gången – Volvo V90 som är kombiversionen på sedanen Volvo S90 som redan avslöjats.

Men precis som med S90 har V90 även den avslöjats långt innan den officiella presentationen. Återigen handlar det om bilder på en modellbil i skala 1:43 som har halkat ut på nätet och självfallet är det i Kina det har tagit sin början. I fallet S90 var det tydligen en biltjuv som hade norpat ett antal exemplar av miniatyrmodellen, därefter fotograferat den och lagt ut på Internet. Frågan om det är så denna gång, det sägs att det är just så, eller kanske Volvo upptäckte fördelen med S90-läckan och därmed initierade motsvarande läcka för V90? En fråga vi förmodligen aldrig kommer att få ett svar på.

Volvo V90 2016

Eftersom bilderna av S90 som liten modellbil illustrerade bilen i exakthet antar vi att den V90 vi ser här mer eller mindre visar exakt vad vi får se vid lanseringen nästa år. Det betyder en V70-ersättare som till stora delar har samma bakparti som den hyllade konceptbilen Concept Estate. Bakljusen följer samma mall som konceptbilen använde sig av, dock är de inte lika tunna och dessutom vrider de sig runt de bakre takstolparna så att de syns från sidan.
Förutom kombiprofilen är utseendet identiskt med S90. En stor nyhet som Volvo presenterar i och med V90 är ett stort panoramaglastak. Volvo V70 har inte haft något liknande, endast glastaklucka har funnits som tillval.

Volvo V90 2016

Volvo V90 baseras, precis som nya Volvo XC90 och S90, på Volvos egenutvecklade SPA-plattform som är bland det modernaste i bilvärlden och som dessutom är anpassad för elektrifiering. Därför kommer vi inte bara att hitta snåla, fyrcylindriga (och trecylindriga) bensin- och dieselmotorer under huven, utan också laddhybriddrivlinor à la XC90 T8 Twin Engine. Sannolikt blir det också någon mildare variant.

Volvo V90 2016

Volvo V90 2016

Volvo V90 2016

Annons

Stäng