Annons

Ola Källenius bilbranschens mäktigaste svensk

2019-05-13 | Johanna

Beskedet kom från Daimlers styrelse i september 2018 att den från Västervik bördige Ola Källenius utsetts som efterträdare till koncernens legendariske VD Dietmar Zetsche. Tronskiftet sker på bolagsstämman nu under maj månad och innebär att Källenius blir VD för Daimler-koncernen samt högste chef Mercedes-Benz personbilar. Valet av Källenius innebär även något av ett paradigmskifte då han blir koncernens förste icke-tyske ledare, och dessutom den förste som har en bakgrund inom finans snarare än som ingenjör.

Ola Källenius har en gedigen karriär inom Daimler dit han kom som trainee redan 1993. Olika chefsposter har följt på varandra, nu senast som forsknings- och utvecklingschef. Tidigare har han bland annat varit chef för Mercedes dotterbolag i USA samt bossat för märkets prestandadivision AMG. Racing-entusiasten Källenius var en period även högste ansvarige för Mercedes-McLarens samarbete i Formel 1-världen.

Under ”Dr. Z’s” mångåriga ledarskap har Mercedes Benz seglat förbi BMW och Audi som Tysklands bästsäljande biltillverkare i premiumsegmentet, och det är nu upp till Källenius att konsolidera denna position. Bordet må vara dukat, men orosmoln finns vid horisonten. Mercedes ligger på efterkälken beträffande eldrift och omställningen från dieselmotorer kommer kosta miljardbelopp – pengar som behöver sparas på andra håll. Det spekuleras i branschen om uppsägningar av uppåt 10 000 anställda. Handelskriget mellan USA och Kina med höjda importtullar är också något som påverkar vinstmarginalerna negativt. Som lök på laxen är koncernen under myndigheternas lupp både i USA och Tyskland i efterdyningarna av ”dieselgate”, och Mercedes-bilarnas CO2-utsläpp kommer behöva minskas rejält.

Så utmaningar saknas inte för Ola Källenius, som fyller 50 i juni.

Annons

Stäng