Annons

Oljejätten darrar?

2016-11-02 | Fredrik, bilpriser.se

Börjar oljebolagen darra? Statoils koncernchef varnade nyligen för att elbilar på allvar börjar slå ut diesel- och bensinbilar om cirka fem år. Och visst finns fog för oron även om fem år känns lite väl nära i tiden.

Så länge politikerna inte fattar beslut om att subventionera elbilar likt man gjort i Norge så råder nog elallergi hos de flesta bilförare; 225 000 kronor (utan batteri, det behöver man hyra) för en basal, eldriven Renault Zoe .. Eller V60 plug-in-hybrid (ej renodlad elbil) för runt 600 000 kronor normalt utrustad. Det är dessutom troligt att vi, på grund av ränteläget och bankernas skakiga situation på många håll, har en lågkonjunktur inom fem år som dessutom drar ner konsumtionen och hushållens belåningsbenägenhet. Det vet vi med erfarenhet slår hårt mot nybilsförsäljningen och då i synnerhet mot dyrare bilmodeller.

Elbilarna är underbara men kostar fortfarande dubbelt upp gentemot konventionella bensin- och dieselbilar och kommer nog så göra ett tag framöver, kanske i rätt många år till. Först när human prissättning råder, antingen genom subventioner eller teknologins framsteg, så kan vi prata om att de verkligen kan köra ikapp fossila bränslen. Elbilar är inte på riktigt ännu. Men visst, tiden kommer.

Annons

Stäng