Annons

Oväntad prishöjning på begagnade bilar

2018-11-02 | Johanna

Som vi nyss skrivit om säljs allt fler begagnade svenska bilar till utlandet tack vare den låga kronkursen. Dessutom har det blivit vanligare att leasingkunder väljer att förlänga kontrakten på sina befintliga bilar snarare än att byta in dem mot nya skattemässigt dyrare bilar, vilket gör att färre fd leasingbilar återförs till andrahandsmarknaden. Bilbranschens prognos var att det skulle finnas stora lager av begagnade inbytesbilar under hösten, men så ser verkligheten alltså inte ut. Istället råder bilbrist hos handlarna. Så när nu svenska bilköpare i allt högre grad ser sig om efter begagnade alternativ sedan bonus malus-systemets införande, blir matematiken enkel: minskat utbud + större efterfrågan = högre priser. Snittpriset på begagnade bilar har hittills i år ökat med tre procent vilket kan jämföras med fjolåret då ökningen var knappt en procent, allt enligt bilpriser.se:s nya statistik.

I början av året förutspåddes en negativ utveckling för begagnade bilar, detta var som effekt av de stora volymer av leasingbilar som skulle tillbaka till marknaden under 2018. Men det vi ser nu är en helt motsatt effekt” kommenterar företagets vd Henrik Littorin.

Framför allt är det bilar med ett till fyra år på nacken som är attraktiva och betingar höga priser. Där hittar vi modeller som Audi A3, A4 och A6, VW Passat, Volvo V70 samt ett antal Mercedes- och BMW-modeller.

Bilprisers sammanställning baseras på slutpriser i 55 000 affärer av personbilar hos bilauktionsiten Kvdbil.se under perioden januari till augusti åren 2018, 2017 och 2016. Priserna är inklusive moms och inropningsavgift.

Annons

Stäng