Annons

På tomgång några minuter innan?

2015-01-14 | Fredrik, bilpriser.se

I vintertider då temperaturen på sina håll lätt understiger 20 minusgrader är det säkert många som undrar hur det är med tomgångskörning? En iskall motor ska inte tomgångköras i normala fall såvida inte bilmodellen är mycket gammal och använder mineralolja, en typ av motorolja med hög viskositet vilket gör den mer trögflytande. När det är riktigt kallt blir oljan betydligt mycket “tjockare” oavsett sort och de gamla bilarna som redan använde trögflytande mineralolja kunde få problem om föraren körde på höga varvtal när oljan och motorn fortfarande var kall. Bland annat kunde oljepumpen ge upp och/eller suga in luft.

Enkelt förklarat – gamla bilar med mineraloljor kan stå på tomgång 5-10 minuter då det är nödvändigt. Nyare bilar med del- eller helsyntetiska motoroljor ska man köra iväg med på en gång (dock på lägre varvtal, ta det lugnt tills motorn nått arbetstemperatur).

Hur vet jag vilken olja jag har? Är din bil nyare än 1985 är det med största sannolikhet del- eller helsyntetolja som rekommenderas för fordonet. Även fordon så gamla som från 1970-talet hade i många fall del- och helsyntet. Se din instruktionsbok om du är osäker.

Annons

Stäng