Blogg

Annons

Parkeringsvakter kan få blåljus för uttryckning

2016-10-04 | Mattias Rabe

Sigtuna kommun norr om Stockholm har köpt in specialfordon med blåljus för 540 000 kronor. Fordonet är tänkt att användas av kommunens parkeringsvakter som ska ha möjlighet att rycka ut vid bränder och olyckor som en första insatsenhet, det vill säga innan brandkåren hinner komma till platsen. Inköpet och utrustandet av fordonet har dock gjorts av kommunen innan någonting har godkänts på myndighetsnivå.
Transportstyrelsen måste nämligen godkänna att Sigtunas kommuns p-vakter får använda blåljus, något som inte alls är säkert att de går med på.

– Min erfarenhet av tidigare sökta dispenser av andra än blåljusmyndigheter är att chansen att få en dispens är i princip noll. De som har fått dispens de senaste åren är Securitas skyddsvakter på Sveriges flygplatser, SL:s trafikledare, Stockholm Vatten, Försvarsmaktens militärpoliser och några få andra samhällsviktiga aktörer, berättar en uppgiftslämnare inom polisen för märsta.nu.

Samtidigt som blåljusfordonet köptes in ville kommunen utbilda parkeringsvakterna i utryckningskörning. Önskan var att polismyndigheten skulle genomföra nödvändig utbildning, men polisen har sagt nej och avfärdar det hela som oseriöst och praktiskt omöjligt.

Om Transportstyrelsen säger nej till blåljusanvändande på parkeringsvakternas bil kommer kommunen att byta ut färgen på dem till orange.

– Fordonet kommer att behållas oavsett svaret från transportstyrelsen, säger Anders Olsson, chef för Sigtuna kommuns trafikövervakning, till märsta.nu.

Relaterade inlägg

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Svenska folket kluvet efter dieseldebatten

Debatten om ett förbjudande av dieselbilar i Sverige och Europa har påverkat svenskarna i valet av ny bil, visar ny undersökning. Samtidigt slår försäljningen av begagnade dieselbilar nya rekord. Försäljningen av begagnade dieselbilar ökade med 4,5 procent (+3 667 stycken) under andra kvartalet 2017 jämfört med samma period ifjol. Samtidigt visar en Sifo-undersökningen från KVD […]

2017-10-17
Många underskattar kostnaden att äga en bil

Många underskattar kostnaden att äga en bil

Ny undersökningar visar: Många som köper bil vet inte vad den kostar att äga över tid. Det visar en ny Sifo-undersökning från KVD Bilpriser, som jämfört ägandekostnaden för olika modeller och vad svenska folket tror att det kostar att äga en bil. Enligt undersökningen tror de flesta att en tre år gammal begagnad bil kostar […]

2017-09-25
Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

Trendbrott: nu backar försäljningen av begagnade bilar

För första gången på fem år minskar nu försäljningen av begagnade bilar. Under andra kvartalet 2017 tappade försäljningen med 1,5 procent, jämfört med året innan. Bakom tappet står en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser. Under andra kvartalet 2017 såldes 307 125 begagnade bilar vilket är en minskning […]

2017-09-07
Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Försäljningsrekord av begagnat under 2016 – trots svagt sista kvartal

Under 2016 sattes ett nytt försäljningsrekord av begagnade bilar. Totalt såldes 1 177 644 bilar – en ökning på 12 066 bilar jämfört med året innan. Samtidigt har försäljningstillväxten för 2016 mattats av och en negativ försäljningstrend gick att skönja under sista kvartalet. I hela sex län minskade försäljningen under 2016. Försäljningen av begagnade bilar […]

2017-01-12
Vem ersätter Nico Rosberg?

Vem ersätter Nico Rosberg?

Janne Blomqvist går igenom förutsättningarna inför den förarplats hos Mercedes som ska fyllas efter Nico Rosbergs plötsliga avhopp.

2016-12-05
Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Ny bevisning mot toppchefer i Saab

Stora mängder mail utgör ny bevisning mot åtalade personer i gamla Saab Automobile.

2016-12-03

Annons

Stäng