Annons

Polestar 1 sprider ljus i Genève

2018-03-22 | Kristoffer Dahlström

I juni 2017 kom nyheten att Polestar, som byggt prestandamodeller och levererat optimeringspaket åt Volvo, skulle knoppas av till ett eget märke under Volvos ägarskap och därmed indirekt ingå i kinesiska Geelys varumärkesportfölj. Inriktningen ska bli elektrifierade högprestandabilar, tillverkade i den nya fabriken i Chengdu som väntas stå klar i mitten av 2018. Den första modellen från det fristående bolaget blir Polestar 1 som kommer börja produceras i mitten av 2019. I veckan som gick visades den för första gången på europeisk mark på bilsalongen i Genève, vilket även var första gången som allmänheten hade möjlighet att se den. Teslas första riktiga utmanare är därmed uppe på banan på allvar.

Polestar 1 är en laddhybrid i coupéutförande med en tvåliters bensinmotor och två elmotorer som tillsammans utvecklar 600 hk. Räckvidden på ren eldrift uppges bli 15 mil, vilket ingen annan av dagens laddhybrider är i närheten av. Polestar har redan tagit emot över 6,000 intresseanmälningar på den, men det återstår att se hur många av dessa som omsätts i förhandsbeställningar efter att orderboken öppnade den 13:e mars. Det kan visa sig bli ett angenämt problem eftersom fabrikens kapacitet vid produktionsstart ligger på endast 500 exemplar om året. Istället för att slanta upp bilens köpesumma kommer det även finnas möjlighet till ett leasingupplägg med en månadsavgift som dessutom inkluderar försäkring, service, mm.

Polestar 1 sägs bli den enda modellen från märket med hybriddrivlina. Polestar 2 och 3 ska bli rena elbilar som kommer byggas i betydligt större volymer, och lanseras under 2019-20. Enligt VD Thomas Ingenlath siktar man på åtminstone 3-4 exklusiva återförsäljare/showrooms i Sverige.

Annons

Stäng