Annons

Polisens nya ”osynliga” spikmatta

2016-07-05 | Mattias Rabe

Det är i USA man har tagit fram den moderna ”spikmattan” som inte syns för föraren som polisen vill ha stopp på. I stället för att, innan bilen som man ska fånga in passerar, slänga ut en konventionell spikmatta placeras en väska ut vid vägkanten. En poliskonstapel kan i lugn och ro, på avstånd upp till 30 meter, aktivera spikmattan som från väskan slungas ut över vägen precis framför bilen. Därefter rullas den kvickt in så att efterföljande polisbilar kan passera utan risk för punktering.

Spik i däck

Här ser vi hur ett spik har fastnat i ett punkterat däck.

Den anses också vara mycket säkrare än den gamla typen av spikmatta eftersom inga konstaplar behöver befinna sig i direkt anslutning till vägen, varken när spikmattan slängs ut eller dras in igen. Dessutom sägs spikarna i den nya mattan vara mer effektiva mot runflat-däck tack vare spikarnas nya utformning.

Denna nya typ av spikmatta, som kallas NightHawk, har framgångsrikt börjat användas av amerikanska polisen i år. Första boven den fick fast var i Winnebago Country i Illinois i mars.

När vi ändå är inne på utrustningar som kan stoppa bilar och förare på flykt tar vi därför en titt på ett annat system kallat Spiderman speed bump. Det får omedelbart stopp på bilen och hur det fungerar kan du se nedan.

Annons

Stäng