Annons

Priser på begagnade bilar fortsätter ner

2011-06-30 | Mathias, bilpriser.se

Nybilsmarknaden går fortsatt bra vilket ger ett stort inflöde till begagnatmarknaden i form av inbyten. Ett överflöd av begagnade bilar pressar ned priserna.
Situationen 2011 är således den omvända jämfört med 2010 då det rådde brist på begagnade bilar och priserna ökade. Idag är det köparens marknad med sjunkande priser och ett ökat utbud av begagnade bilar. Vår bedömning är att priserna på begagnade bilar har gått ner ca 3-6 procent jämfört med förra året. Vi tror som i tidigare prognoser att priserna kommer att fortsätta ner ett tag till.

Bild 2 – Avser så kallade 36 månaders bilar. Vi har jämfört mot modellår 2008 för april 2011 gentemot modellår 2007 för april 2010. Det är samma kaross och motoralternativ och inga “facelifts”. Detta för att få så rättvisande jämförelseobjekt som möjligt. Förändringen avser prisbilden i värderingarna på www.bilpriser.se.

Klicka på länkarna nedan för dagsfärska priser på:

Saab 9-5 2.0t BioPower SportCombi (150hk)

VOLVO V70 2.4 (170hk)

VOLVO V70 2.4 Bi-Fuel (140 hk)

VW Passat 2.0 TDI Variant (140hk)

Toyota Prius 1.5 Hybrid (78 hk)

Några faktorer som pressar ned priserna:

Räntenivåerna är väsentligt högre 2011 än 2010. Vilket har en negativ inverkan på privatpersonernas betalningsvilja.

Utbudet större än efterfrågan. Man konkurrerar i och med ett ökat utbud av begagnade bilar, i större utsträckning med priset än för ett år sedan.

Tekniska framsteg. Utvecklingen av nya snålare motorer och snåltrimningen av befintliga motorer har ökat exponentiellt de senaste åren. Detta gör att många motoralternativ som kommer till begagnatmarknaden inte lever upp till köparnas krav och förväntningar.

Bränsleslag. Som vi påtalat tidigare: etanolbilar innebär i regel högre driftskostnader för ägaren vilket gjort att dessa tappat avsevärt i pris. Den nya lagstiftningen innebär att det inte ges några förmånsvärdesrabatter from 2012 vilket bidrar till att trycka ner priserna på etanolbilar.

Nya modellår på gång – Ökad prispress på nya bilar
Den stenhårda konkurrensen på nybilsmarknaden har genererat stora rabatter på nya bilar. Detta drabbar primärt de mindre populära motoralternativen. Vidare så fortsätter branschen att kraftigt rabattera bilmodeller som är i slutet av sin produktcykel. Modellårscykeln följer inte kalenderåret och efter sommaren börjar tillverkarna att byta modellår. Det innebär att handlarna redan nu börjar rea ut lagerbilar för att inför hösten kunna fylla på med ”nya” fräscha bilar med modellår 2012. Detta tillsammans med redan förekommande rabatter, påverkar prisbilden på nyare begagnade bilar negativt.
Nya tjänstebilsreglerna – Kalldusch för hybridtekniken!
För etanolbilar kan avskaffandet av förmånsrabatterna vara den sista spiken i kistan. Den stora kallduschen är att även hybridtekniken blir av med sina förmånsrabatter. Hybridbilarna har hittills tappat omkring 4-7% mer än begagnatmarknaden i övrigt.

Annons

Stäng