Annons

Prisnivåerna på begagnade bilar fortsätter ner

2012-03-27 | Mathias, bilpriser.se

Det är fortsatt hård konkurrens om potentiella nybilsköpare och vi fortsätter se stora kampanjer och rabatter. Prispressen på nya bilar påverkar självklart priserna på begagnade bilar i negativ riktning. Den marginella betalningsviljan hos privatpersoner, för begagnade bilar, minskade rejält under 2011. För oss på bilpriser.se har det inneburit relativt kraftiga nedjusteringar av våra värderingar.
Hittills under 2012 kan vi konstatera att prisnedgången inte har accelererat men den fortsätter ner. Begagnade bilar säljs idag på en väldigt låg nivå. Exemplet nedan visar att prisnivån ( inbytespriser) under 2011 var på en betydligt lägre nivå jämfört med 2010. Priserna är bilprisers snittpriser, på bilar som i medeltal rullat 12 000 mil.

Källa: bilpriser.se

I handlarleden är man fortsatt selektiv med inbyten. Man undviker långmilare (över 15 000 mil), stora bilmodeller som SUV:ar och minibussar. Även om de är utrustade med hyfsat moderna dieselmotorer. Det är fortsatt svårt att få bra betalt för bilar med slagvolym över 2.5 liter. Detta gäller inte bara bensinmotorer utan även dieselmotorer.

Priser på begagnade bilar framöver

Vi tror att prisnivån fortsätter ned. Vår bedömning är att det minskade inflödet av bilar till begagnatmarknaden, till följd av rekordlåga nyregistreringar av personbilar under 2009, kommer minska. Ett minskat utbud genererar generellt en högre prisnivå. Vi tror tyvärr inte att det blir så den här gången. Däremot kommer det minskade utbudet ha en bromsande effekt på prisnedgången, jämfört med en förväntad uppgång. Vår bedömning av hur den aggregerade prisutvecklingen, för 36 månader gamla bilar, ligger kvar.

Källa: bilpriser.se

Försäljningen av begagnade bilar till privatpersoner

Försäljningen har ökat jämfört med 2011 samtidigt som vi har en bit kvar till nivåerna innan 2009.

Källa: Vroom

Tittar man på åldersfördelningen av de sålda bilarna ser man tydligt att volymen ligger i bilar som är 10 år och äldre. En stor del av dessa transaktionen sker mellan privatpersoner och med bilar av ett lägre värde.

Källa: Vroom

Bilhandlarnas lager och bilar till salu

Bilhandlarnas lager av begagnade bilar har successivt ökad sedan hösten 2011. Efter årsskiftet har ökningen planat ut och lagernivåerna är nu på en hög, men jämn nivå.

Tittar man på de  81 264 personbilar som var till salu via bytbil.com i början av mars (detta för att täcka in alla dagar i februari) och jämför det med föregående månad så har det totala utbudet av personbilar, med modellår 2012-2002, minskat med 1,8 procent. Utbudet av respektive modellår har minskat bortsett från årsmodell 2012 och en obefintlig ökning av årsmodell 2009. Det är andra månaden i rad som vi kan konstatera att antalet begagnade bilar, med modellår 2011-2002, generellt minskar jämfört med föregående månad.

 

 

Annons

Stäng