Annons

Prispressen på begagnade bilar fortsätter

2011-12-28 | Mathias, bilpriser.se

Vår prognos för 2012 kvarstår. Priserna på begagnade bilar fortsätter ner även under 2012. Prispress på nya bilar slår fortsatt hårt på priserna på begagnade bilar samtidigt som utbudet fortsätter att öka. Det borgar för låga inbytesvärderingar och prissänkningar. Trenden med att att utbudet av nya och begagnade bilar överstiger efterfrågan håller i sig.

Källa: bilpriser.se

Försäljningen av begagnade bilar:

Det har i genomsnitt gjorts 84 400 begagnataffärer varje månad och ackumulerat för helåret 2011, på månadsbasis, ser det ut enligt nedan:

Källa: Vroom

Försäljningen av begagnade bilar har varit hyfsat stabil under 2011.

Källa: Vroom

Prisbilden på begagnade bilar

Det är fortsatt tuffare för bilhandeln att sälja nya bilar. Det gör att vi ser många kampanjer på nya bilar och nyare begagnade bilar. Bilar som är i slutet av sin produktcykel är extremt lågt prissatta. Exempelvis reas det ut helt nya Mercedes A-klass med hela 25 procent i rabatt.  Även ”nya” VW Passat reas ut kraftigt. Volvo V50 Classic har reats i nästan ett år, men under december månad prisstänktes modellen ytterligare. Listan kan göras lång. Vi kommer garanterat se fler kampanjer i början av nästa år på helt nya och osålda bilar med modellår 2011. Nästan 20 procent av alla personbilar (modellår 2012-2002) på bytbil.com är av modellår 2011. När vi byter kalenderår kommer dessa uppfattas som gamla.

Utbudet på begagnade bilar i bilhandeln fortsätter att öka. Sedan den 22:a augusti tom den 28:e november har antalet bilar, till salu på bytbil.com, ökat med hela 13 procent.

Vi befinner oss en tid på året då efterfrågan generellt är svagare på begagnat och det säljs färre begagnade bilar (se diagrammet nedan):

Annons

Stäng