Annons

Q1: Corona kraschar begagnatförsäljningen

2020-04-30 | Peder

Kvdbil har sammanställt siffrorna och analyserat marknaden för begagnade bilar under årets första kvartal. Försäljningen backade med 0,7 procent jämfört med Q1 2019 efter den sämsta marsmånaden på många år (-6,7%). Främst beror detta på minskad export till utlandet, något som tappade hela 35 procent. Till följd av detta ligger bilhandlarnas lager av osålda bilar på rekordnivåer.

När pandemin slog till på allvar i Sverige bromsades efterfrågan upp bland svenska köpare, utbudet steg och priserna föll. Men ganska snart märkte vi att köpare och säljare började hitta varandra igen på lägre nivåer. På exportsidan blev reaktionen betydligt kraftigare och trots att kronan blivit billigare jämfört med euron under krisen ser vi ingen återhämtning”, säger Kvdbils försäljningschef Madeleine Fritz.

Hand i hand med den minskade försäljningen går sjunkande priser på begagnade bilar. Efter en bra start på året då priserna steg tack vare skärpt beskattning av nybilar, visar Bilprisers månadsindex att priserna sammanlagt sjunkit 12 procent sedan årsskiftet.

Innan coronapandemin styrdes prisutvecklingen nästan uteslutande av politiska beslut, men nu är det framför allt den ekonomiska utvecklingen som påverkar. Utbudsrekord, försämrad köpkraft och en kraschad exportmarknad har fått priserna att rasa. För den som går i köptankar kan det nu vara bra läge att slå till”, fortsätter Madeleine Fritz.

Sett till drivmedel har bensinbilar tappat mest mellan första kvartalen 2019 och 2020, -3 procent. Diesel-, gas- och etanolbilar ligger på oförändrade nivåer medan laddhybrider och elbilar ökat sin försäljning med 60 respektive 66 procent.

Källa: Kvdbil.

Annons

Stäng