Annons

Rejsa i Djingis Khans fotspår

2019-07-26 | Johanna

Det finns en och annan galen motortävling på vår jord, men frågan är om inte priset tas av Mongolrallyt? Sedan 2004 har rallyt, som lika mycket kan betraktas som ett välgörenhetsevent, gått av stapeln årligen. Den 22:a juli är det dags att vinka iväg årets upplaga, men den ursprungliga sträckningen från London till Ulan Bator är numera ändrad så att rallyt går mellan Prag och Ulan Ude i Sibirien. Mellan start och mål är det dock helt upp till deltagarna att göra sina egna vägval: över bergskedjor, genom öknar, längs oändliga stäppområden. Beroende på rutt ligger distansen på mellan 13 och 16 tusen kilometer, och rekordet i antal genomkorsade länder är 41.

Det finns egentligen bara tre regler: 1) Bilen ska vara liten och enkel, med som mest 1.0 liters motorvolym, 2) Det finns ingen supportorganisation utan deltagarna måste klara sig helt på egen hand, och 3) Utöver startavgiften ska de deltagande lagen skänka minst 1,000 pund till välgörande ändamål. Om bilen rasar ihop eller om man kör vilse under resans gång, ja då är det precis som det ska. Äventyret och de oväntade incidenterna är det som enligt arrangörerna ger loppet dess själ, och de flesta som ställer upp tar sig faktiskt i mål – förr eller senare!

Den som är intresserad av att följa de de deltagande ekipagens vidare öden kan göra det via arrangörsorganisationens sajt. I dagarna öppnar även anmälan för hugade deltagare i 2020 års race.

Annons

Stäng