Annons

Riskerar du körförbud snart?

2019-04-26 | Johanna

För snart ett år sedan, den 20:e maj 2018, införde Transportstyrelsen nya EU-anpassade regler för bilbesiktning. Istället för det tidigare systemet med årlig besiktning baserat på sista siffran i registreringsnumret, ska besiktningen numera ske senast 14 månader efter föregående tillfälle. Dessutom är inte längre juli och augusti besiktningsfria månader, utan många bilar har en besiktningsperiod som löper ut mitt under sommarsemestern. Hundratusentals bilägare togs då på sängen av tidigarelagda besiktningstillfällen och riskerade körförbud på sina bilar.

Nu, ett år senare, verkar det nya regelverket ännu inte helt ha satt sig. Enligt färsk statistik från Transportstyrelsen får närmare 150 000 bilar körförbud om de inte besöker en besiktningsstation senast den 30:e april. Flera av aktörerna i branschen håller därför extraöppet under påsken för att beta av köerna.

En orsak till det stora antalet fordon som riskerar körförbud kan vara att bilägare varit väldigt inkörda på slutsiffra och månad och att de nya reglerna inte är lika tydliga”, kommenterar Tord Fornander, vice VD på Opus Bilprovning, i ett pressmeddelande.

En annan anledning är sannolikt att allt fler bilister väljer firmabilar eller privatleasing snarare än att äga sin bil. Då är det leasingfirman som får kallelser och påminnelser och inte den som brukar bilen.

Tord Fornander fortsätter: ”Å andra sidan är detta förhållande inget som ändrats i och med de nya inställelsereglerna. Men det kan ju vara så att företagens bilansvariga haft svårt att ställa om till de nya reglerna”.

Annons

Stäng