Annons

Ryska Saab.

2010-12-03 | Fredrik, bilpriser.se

Nej, Saab är inte ryskt än. Men det är avslöjat att det faktiskt kan bli. Victor Müller behöver betala tillbaka motsvarande 283 miljoner kronor till Vladimir Antonov som han lånat. Och det måste vara återbetalt innan sista april nästa år (säkerheten för lånet är Spyker Cars och därmed även Saab Automobile)

Självklart har det idag surrats brett i motorjournalistkretsar om “skräckscenariot” Jag skulle istället vela påstå att det är riktigt spännande om Saab verkligen blir ryskägt. Dessutom av självaste Autonov. Helst av allt önskar vi ju självklart att Spyker återbetalar pengarna. Men om Autonov tar över … ja, då kan vi nog i alla fall lägga intetsägande formgivningar och jantelagsinspirerade utvecklingar bakom oss. Ryskt ingenjörsskap år 2010 är knappast vad det var år 1950.

Jag är faktiskt mer tveksam till vad ett visst kinesiskt ägandeskap har på en viss svensk biltillverkare. För om det är något land där kvantitet fortfarande går långt före kvalitet och vart business går långt före passion, så är det i Kina och inte i Ryssland.


Skulle aktiekurserna, jobben eller andrahandsvärdena på bilarna slå i backen vid ett ryskt övertagande? Knappast. Så sluta oroa er nu, saker och ting ordnar sig.

Annons

Stäng