Annons

SAAB eller inte?

2011-08-30 | Mathias, bilpriser.se

Då man sålde nya bilar på SAAB var majoriteten av försäljningsvolymen koncentrerad till företag. På andrahandsmarkaden är köparna däremot uteslutande privatpersoner och rivatpersoner är i regel mer priskänsliga och mer måna om sin ekonomi.  SAAB har, med facit i hand, satsat för länge och för mycket på sitt Biopowerkoncept med etanolbilar. Eftersom Etanolmotorerna drar mer bränsle och kräver tätare service ger det högre kostnader för ägarna. Detta påverkar idag andrahandsvärdet för SAAB negativt. Vidare så har de senaste två årens turbulens gjort att förtroendet för varumärket sjunkit. Nu har även återförsäljare som Holmgrens Bil, en av SAAB:s största återförsäljare, sagt upp samarbetet och slutar sälja SAAB. Det ser alltså lite mörkt ut.

SAAB 9-3 SportCombi har haft bäst andrahandsvärden de senaste åren

När det gäller bilmodellerna så har SAAB ett smalt modellprogram. Den bilmodell som har haft bäst andrahandsvärden de senaste åren är SAAB 9-3 SportCombi. Men eftersom SAAB, även innan bilkrisen 2008/2009, haft dalande andrahandsvärden så har prisbilden för denna bilmodell varit relativt låg. Detta jämfört med konkurrenter som exempelvis Volvo V50 eller VW Golf Variant. Trots att SAAB uppdaterat 9-3:an oftare, med facelift:s och nya modeller, än 9-5:an så har det inte räckt för att locka till sig betalningsviljan hos köparna på begagnatmarknaden. Man var även lite sent ute med riktigt snåla dieselmotorer, tyvärr.

Prisläget för SAAB 9-3 är dock fördelaktigt ur ett köparperspektiv

Vår bedömning är att priserna kommer gå ner framöver vilket inte är ovanligt. Priserna på begagnade bilar går generellt ned över tid. Hur mycket en eventuell konkurs eller rekonstruktion kommer att påverka prisbilden är svårt att bedöma eftersom vi inte varit med om en sådan situation tidigare. Marknaden har till viss del redan tagit med detta i  beräkningen men klart är att priserna kommer att gå ner om det händer. Detta är något som vi bevakar noggrant.

Tabellen nedan visar den procentuella nedgången för utvalda 9-3:or på Bilpriser.se under perioden mars tom augusti 2011.Konkurrerande bilmodeller som exempelvis Volvo V50 och VW Golf minskade med ungefär samma takt under perioden. Premiummodeller  med snåla dieselmotorer som Audi A4 och BMW 3-serien, minskade med ungefär 5-7% under samma tidsperiod.

Annons

Stäng