Annons

Småbilsanalysen 2010

2010-12-21 | Mathias, bilpriser.se

Nissan Micra – bra affär för småbilsköparen.
Den som idag köper en begagnad Chevrolet Matiz -07 kommer mellan 2010 och 2012 att se sin bil minska i värde med 34 procent. Om bilägaren istället köper en Nissan Micra -07 stannar värdeminskningen vid 19 procent. Det skiljer också flera kronor per mil i driftskostnader mellan olika modeller i småbilsklassen. Detta visar en ny sammanställning från bilpriser.se, som bygger på ingående jämförelser mellan tolv småbilsmodeller*.

– Bilköparna väljer ofta en småbil för att det är ekonomiskt fördelaktigt och många är duktiga på att jämföra priser och villkor vid köptillfället. Vad bilköparna däremot ofta missar är att jämföra kostnaderna framåt i tiden. En billigare småbilsmodell kan mycket väl visa sig vara dyrare när man väger in värdeminskning och kostnad per mil, säger Mathias Björkman, vd för Bilpriser.se.

Högst servicekostnad av de jämförda småbilarna har Kia Picanto, tätt följd av Toyota Aygo. Lägst servicekostnad har Ford KA och Nissan Micra. De sistnämnda bilarna kostar inte ens hälften i servicekostnad jämfört med de båda tidigare. Den dyraste småbilen att äga är VW Polo med en totalkostnad om 72 386 kronor för två år och den
har dessutom högst utsläpp av koldioxid. Den billigaste bilen att äga är Citroën C1 som kostar 53 709 kronor.

– Mellan de modeller som är dyrast i drift och de som är billigast skiljer det flera kronor per mil. Det är tankeväckande att vi kan köra långt för att hitta en mack där bensinen är tio öre billigare per liter, när valet av bilmodell kan göra en skillnad som går att räkna i kronor per körd mil, säger Mathias Björkman.

*Jämförda modeller vad gäller värdeminskning: Citroën C1 1.0, Chevrolet Matiz 1.0, Ford KA 1.3, Hyundai Atos 1.1, Kia Picanto 1.1, Nissan Micra 1.2, Opel Corsa 1.2, Peugeot 107 1.0, Renault Clio, III, Suzuki Swift 1.3, Toyota Aygo 1.0 VVT, VW Polo 1.4. Samtliga jämförda modeller är av årsmodell 2007.

Småbilsanalysen 2010: Smabilsanalysen2010

För ytterligare information kontakta: Mathias Björkman, VD på Bilpriser.se, 0709-96 64 76 eller mathias.bjorkman@bilpriser.se

Annons

Stäng