Annons

Svenskarna försiktigt positiva till elbilsköp

2018-02-08 | Kristoffer Dahlström

Svenskarnas konsumtionsvanor präglas sedan länge av en hög grad av miljömedvetenhet. Vi handlar ekologiskt, vi sopsorterar och pantar flaskor, vi väljer förnyelsebara energikällor för bostadens uppvärmning. Men när det gäller en av de större investeringarna en person gör under sin livstid, den att köpa bil, sladdar emellertid siffrorna än så länge. Enligt en ny undersökning utförd av Sifo, beställd av bilpriser.se, framgår att i dagsläget äger endast två procent av svenskarna en elbil eller laddhybrid. Orsakerna till att köparna tvekar är flera. Jonas Björkman, VD på Bilpriser, nämner anledningar som att tekniken fortfarande upplevs omogen med korta batteritider, långa laddtider, begränsat antal laddningsställen, höga priser och osäkerhet kring andrahandsvärdet.

Mer positivt är att många tror att de kommer köpa en elbil eller laddhybrid i en nära framtid. Inom en horisont på fem år känner sig nästan varannan svensk, 47%, redo att överge de fossila bränslena. På tio års sikt tror sig hela 70% ha köpt en bil med någon form av eldrift.

Bland nybilarna som såldes 2017 var 5,1% laddbara medan andelen av de begagnade var en procent, vilket utgör kraftiga ökningar jämfört med året innan. Fortsätter ökningen i samma takt dröjer det till år 2030 innan varannan begagnad bil som säljs i Sverige tillhör detta segment. Idag har 115 000 bilar i Sverige någon slags eldrift, vilket är 2,4% av det totala beståndet.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 20–25 september 2017. Totalt intervjuades 1317 personer i åldern 16–79 år. Av dessa hade 1064 bil i hushållet. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

 

Annons

Stäng