Annons

Tanka el – en vinnare ur plånboksperspektiv

2011-05-05 | Fredrik, bilpriser.se

Ovanstående är en av rubrikerna från söndagens DN Motor. Artikeln beskriver hur det skulle kunna kosta under två kronor och femtio öre per mil att köra sin elbil. Superbra! Och om man skulle köra motsvarande bil på diesel blir kostnaden den dubbla.

Intressant att notera är dock att man med dagens rörliga elpris hamnar på mellan fyra- och fem kronor milen. Det är samma summa som det kostar att köra motsvarande bil med dieselmotor samtidigt som den kostar runt en tredjedel av elbilen i inköp. Om du köper elbil idag kommer du efter 36 månader också förlora lika mycket i värde som om du köpte två stycken motsvarande dieselbilar.

Jag är personligen positivt inställt till elbilen men att i dagens läge hävda den som ett plånboksvänligt alternativ känns lite sådär … Men ju fler som köper den och därmed tar första smällen, desto billigare blir det enligt tillverkarna själva. Det gör att du och jag, som avvaktar rimligare inköpspriser, kommer bli vinnare. Förlorarna blir tyvärr de som föregår med gott exempel först.


Ett bra exempel på en liten elbil med stor prislapp är Mitsubishi i-MiEV med en prislapp som kryper upp mot 370.000 kronor.

Annons

Stäng